Sådan styrker du dit barns indre kompas og hjælper det til selv at træffe til moralske valg


Du styrker dit barns indre kompas, når du lærer det at lytte til sin samvittighed. Foto venligst udlånt af Calsidyrose, Flickr.com.

Du styrker dit barns indre kompas, når du lærer det at lytte til sin samvittighed.
Foto venligst udlånt af Calsidyrose, Flickr.com.

Det bedste vi kan gøre for vores børn med hensyn til moralsk opdragelse er at lære dem at lytte til den indre stemme, de har, som vi kalder samvittigheden. Alle mennesker har den, dette indre moralske kompas.

Samvittigheden er en medfødt evne til at kunne skelne mellem godt og ondt, rigtigt og forkert, sandt og falskt.

Men samvittigheden kan sløves, når man overhører den, eller driver vold på den.

Min datter talte om, at hun var kommet til at glemme at klippe sit klippekort i bussen. “Buschaufføren kiggede bare på den og opdagede ikke noget”. Ja, det er da sjovt, at finde ud af, at buschaufføren ikke egentlig kigger efter om billetten er gyldig. Der er selvfølgelig risikoen for at der kommer en kontrollør – det er en ubehagelig oplevelse at få en bøde.

Men den største fare, hvis man skulle begynde at snyde, er en helt anden. Hvis man begynder at lege med at snyde og bedrage, så sløves samvittigheden og man begynder samtidigt at gøre en masse andet skidt til skade for sig selv og for andre. Og man vil ikke selv kunne se det.

Eller som jeg forklarede det for Catarina (som er 9 år). “Dårlig samvittighed er som hvis man bliver dækket med klistret sirup. Så kommer der hurtigt en masse andet skidt og møg og klæber sig fast.”

Dit barn har en medfødt evne til at kende godt og ondt. Det er det indre moralske kompas, som alle mennesker har. Denne evne kan udvikles, men den kan også sløves og helt forsvinde, hvis man tilstrækkeligt mange gange øver vold på den. Du styrker dit barns evne til at træffe gode beslutninger ved at stille de rigtige spørgsmål. Spørgsmål som “Hvordan føles det?”, “Var det det rigtige at gøre?”, “Hvordan kan du gøre det godt igen?”

Lær dit barn at lytte til samvittigheden.

 

Læg en kommentar

Dette indlæg blev udgivet i Ansvarsfuldhed, Børneopdragelse, Coaching af børn, Forældreskab og tagget , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til Sådan styrker du dit barns indre kompas og hjælper det til selv at træffe til moralske valg

  1. Herligt, at du sammenligner den dårlige samvittighed med klistret sirup! Det billede skal jeg snuppe!

Lad mig høre din mening!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s