Alt det, der gør et menneske beundringsværdigt


 

Alt det, der gør et menneske beundringsværdigt. Alle de stærke og gode egenskaber, der gør, at et menneske skiller sig ud fra flokken. Alt det, der efterlader varigt indtryk. Alt det, du har svært ved at sætte fingeren på ved en rollemodel, men som du ved er helt specielt. Alt dette har et navn:

Det er dyderne! Dyder er karakterstyrker. Og vi kan navngive mere end 50 forskellige dyder.

Ved at lære dem at kende, kan vi begynde at se, hvilke egenskaber, som vi har gemt dybt inde i os selv, og som vi kan bringe frem i lyset.

En dyd er i essensen en egenskab, der er tegn på en indre styrke. Det er en tilbøjelighed til at vælge og gøre det, der er rigtigt og det gode.

Jeg ved med mig selv, at jeg kan tænke, tale og handle på måder som bringer det bedste frem i mig selv. Og jeg kan tænke, tale og handle på måder som bringer noget dårligere frem i mig. At efterstræbe det gode og det rigtige er at praktisere dyderne – og at vokse i karakterstyrke.

Det har intet at gøre med religion (selvom alle religioner på forskellige måder fremhæver dyderne), eller med regler eller kultur (dyderne synes at være endegyldige i enhver kultur). Dyderne er dybt menneskelige og ens på tværs af alle tidsaldre og kulturer, religioner og traditioner. En kultur, der fremhæver dyderne og opfordrer dets medlemmer til at søge dem, er en kultur der vokser i dybde og styrke. En kultur, der modarbejder dem, udhuler sit fundament.

Dyderne er forskellige egenskaber , som demonstrerer de helt unikke styrker, der er ved at være et menneske. Og det bedste af det hele er at vide, at alle mennesker har dem i sig. De ligger som små frø, der venter på at spire. De er mere eller mindre veludviklet (ingen er perfekt i dem alle, men de fleste kan udvise i hvert fald nogle stykker af dem). Og de kan læres og opøves.

Som forældre kan vi begynde ved at tage et kig indad og ved at lære vores børn grundlæggende dyder som respekt, høflighed, taknemlighed, ansvarsfuldhed, omsorg, lydighed, selvbeherskelse, tålmodighed, mådehold og vedholdenhed.

Dermed ændrer vi verden. Vi kan ændre verden, hver dag og med hver eneste skridt i den gode retning. Med vores indsats er vi med til at vende en kultur, der nedbryder mennesket til en kultur, der hjælper mennesker til at nå deres egentlige potentiale.

 

Hvis alt dette er meget nyt for dig, så kig dig omkring her på hjemmesiden. Jeg har skrevet mange andre om dyderne / karakterstyrkerne, og om hvordan man kommer i gang med at praktisere dem. Du kan fx. starte her.

Dette indlæg blev udgivet i Coaching af børn, Det gode familieliv, Karakterstyrke & dyd, Værdier og tagget , . Bogmærk permalinket.

Lad mig høre din mening!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s