Hvad løgnen gør ved os


Foto: Marcelino Gauguin

Foto: Marcelino Gauguin

Forleden havde jeg en snak med min datter. Hun vil gerne have en konto på Facebook og Instagram, selvom hun er for ung. Kan der være noget galt i det?

“Mange andre har det”, sagde hun blandt andet.

Jeg har sådan set ikke noget imod at en pige på hendes alder deler billeder på Instagram med sine klassekammerater. Selvfølgelig skal hun lære noget om netetikkette og om hvordan hun beskytter sin profil og hvad hun må gøre. Men aldersgrænsen på 12 er jo sat af en eller anden grund. Og jeg bryder mig ikke om at min datter skal lyve sig frem for at oprette en profil.

“Jeg kan ikke se, hvad der er galt med at lyve for en maskine” lyder indvendingen så. Det er jo bare en lille ting. Fair indvending.

Jeg spørger hende: “Hvordan tror du, du vil have det med dig selv, hvis du lyver om din alder for at få en profil?” Det gav hende noget at tænke over, og hun var stille i et stykke tid.

Det er ikke så meget, hvad løgnen gør ved den anden. Det er hvad løgnen gør ved dig.

Lader jeg min datter lyve om sin alder for at kunne oprette en profil, så har jeg faktisk vist hende, at det er ok at gradbøje moral og etik og lyve sig frem til at opnå noget, man ønsker.

Det er ikke en lille ting.

Det er en kæmpestor ting. Vi skal ikke lade os narre af, hvad en lille løgn kan gør ved vores personlighed. Jeg kan godt komme i tanker om fx. en eller to politikere, der kunne have godt af at have lært ikke at lyve, for det er som om uærlighed og mangel på integritet er blevet en del af deres personlighed. Hvordan ville den politiske scene i Danmark for eksempel se ud, hvis vores politiske frontfigurer havde det princip, at de ikke løj (uanset om der er kamera på eller ej).

Det er en vældig karakterstyrke at have, som styrker ens integritet, hvis man kan have et princip om ikke at lyve. Og det er noget, der kan opbygge selvtilliden. Selvtillid betyder jo at have tillid til sig selv. Men hvis jeg lyver (for mig selv eller for andre) så kan jeg jo ikke stole på mig selv, så hvordan kan jeg have selvtillid?

Efter nærmere overvejelser viser det sig altså, at det ikke er en lille og ubetydelig ting, om jeg giver min datter lov til at oprette en Instagram-profil før den berettigede alder. Det er faktisk en kæmpestor ting.(og endnu større er det, at hjælpe hende til selv at indse, hvad der er forkert ved det)

Det er ikke så meget, hvad løgnen gør ved andre (og maskinen kan jo dårlig nok blive fornærmet over at blive løjet for). Det er hvad løgnen gør ved os selv.

Men hvad tænker du?

Dette indlæg blev udgivet i Børneopdragelse, Coaching af børn, Det gode familieliv, Værdier og tagget , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Lad mig høre din mening!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s