Hvorfor det er vildt smart at lære dine børn at tilgive


Det gør ikke noget? Jo, det gør noget. Men med tilgivelsen er vi i stand til at bevæge os ud over det, som har såret os. Fotomontager af Symphony of Love på http://www.flickr.com/photos/pictoquotes/with/10019886123/

Det gør ikke noget? Jo, det gør noget. Men med tilgivelsen er vi i stand til at bevæge os ud over det, som har såret os. Fotomontager af Symphony of Love på http://www.flickr.com/photos/pictoquotes/with/10019886123/

Der er dage, hvor alting går galt. Vi kommer til at gøre noget overfor andre, som vi ikke ville have gjort. Vi jokker i spinaten og gør noget, vi fortryder. Eller andre gør noget imod os.

Tilgivelse visker tavlen ren og man åbner muligheden op for at man kan starte forfra. Ordet tilgivelse har at gøre med at give noget til nogen. Tilgivelse er en gave. Man giver en anden muligheden for at starte forfra.

Men tilgivelse er også en gave til en selv.

Når andre skuffer eller sårer os, er det naturligt at blive trist. Vi føler os uretfærdigt behandlet. Og vi kan reagere på forskellige måder, som gør os hårde, og som i virkeligheden bare lukker vores hjerte om sig selv. Hver gang vi reagerer sådan, lukker vi nogle dårlige følelser inde – og det er aldrig godt for det forhindrer os i at leve så frit som vi kunne leve og det fratager os meget af den glæde og umiddelbarhed, vi ellers kunne have i forholdet med andre mennesker.

At lære vores børn at tilgive er at skænke dem en værdifuld kompetence. Vi skal ikke lære vores børn, at sige “det gør ikke noget”. Hvis man er blevet uretfærdigt behandlet eller såret på andre måder, så gør det noget. Det må vi gerne lære vores børn, at indse. Det gør noget.

Men med tilgivelsen er man i stand til at bevæge sig ud over dette. Man frigør sig selv. Man giver slip på dårlige følelser, der kun tynger en selv ned og forhindrer en i at leve det bedste, man kan.

At tilgive er en beslutning. Man vælger, at ikke lade sig tynge mere af det, som har irriteret en eller såret en. Det kan være, man aldrig lærer at forstå, hvorfor tingene skete som de gjorde. Men ved at tilgive, kam man komme videre med sit liv.

Fortæl dine børn, at det er smart at tilgive. Og giv dem konkret forslag til, hvordan de kan tilgive. Lær dem, at følelser er noget, der kommer og går. Og den vrede og den skuffelse, man føler lige nu, ikke er så vigtig om en uge, når man ser tilbage på det. Lykken kommer af, at man er i stand til at give slip på de dårlige følelser.

Lær dem at blive klar over deres følelser. Hvorfor gør det ondt? Hvorfor følte jeg sådan? At forstå årsagen til ens følelser kan hjælpe til at lægge lidt afstand til dem, så man også nemmere kan give slip og tilgive.

Og lær dem at rykke videre i deres liv. At tilgive betyder ikke, at man skal finde sig i dårlig behandling. Hvis man bliver behandlet dårligt af andre, kan konsekvensen blive, at man ikke skal bruge tid på de personer. Man tilgiver – giver slip på de følelser, der klæber sig fast til ens hjerte og tynger en ned – og rykker videre med sit liv og slipper de mennesker, som sårer en. Man skal ikke miste tid med mennesker, der sårer en.

Til sidst er det også vigtigt at indse, at vi ofte selv har brug for at blive tilgivet. Vi jokker selv konstant i spinaten og kommer til at gøre andre ondt. Og selv, når vi ikke selv kan se at vi har gjort noget forkert, kan det være nødvendigt at give en undskyldning: “Undskyld, jeg kan se, at jeg har gjort dig ked af det”. Det er ikke udtryk for fejhed. Tværtimod, det er udtryk for storsind og gavmildhed.

Vi har også brug for at tilgive os selv. Ofte kan vi dømme os selv hårdere end nogen andre. Giv dig selv lov til at fejle og indse, at du ikke er perfekt.

Det er smart at lære dine børn at tilgive, fordi det gør dem i stand til at leve et mere frit og lykkeligt liv. I en verden med tilgivelse bygger mennesker bro til hinanden. Faktisk er det sådan, at hvis alle mennesker i alle familier, i alle gader, i alle byer i alle lande tilgav hinanden, så ville man gøre en ende på krig. Så det er ikke så lidt magt, der ligger i tilgivelsen. Tilgivelse forandrer verden.

Vil du have et konkret værktøj til at lære dine børn om tilgivelse, så kan jeg anbefale denne bog: Forgiving: Is Smart for Your Heart (Elf-Help Books for Kids)

Forgiving is smart for your heart

Dette indlæg blev udgivet i Børneopdragelse, Kærlighed, Lykke og livskvalitet, Selvbeherskelse og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Lad mig høre din mening!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s