Her er en hemmelighed, jeg fandt som grundlag for al fordybelse


Men hvordan fordyber vi os i selve livet? Hvordan kan vi lære noget væsentligt om livet overhovedet, hvis vi ikke fordyber os i det?  Foto: Stuck in Customs af Trey Ratcliff, Flickr.com

Men hvordan fordyber vi os i selve livet? Hvordan kan vi lære noget væsentligt om livet overhovedet, hvis vi ikke fordyber os i det?
Foto: Stuck in Customs af Trey Ratcliff, Flickr.com

Hvis man – med vilje – ville forhindre alle mennesker i nogensinde at tænke dybt, stoppe op og overveje de vigtige spørgsmål i livet, tænke sig om og overveje at skifte kurs, så skulle man bare sørge for at skrue op for støjen og forstyrrelserne i hverdagen. På den måde, ville man effektivt kunne aflede enhver persons opmærksomhed, hver gang han, eller hun, bare gjorde antræk til at stoppe op og begynde at tænke lidt dybere.

Man kunne for eksempel sørge for at der var små klokker, der ringede med forskellige tidsrum. Man kunne sørge for at, når folk netop havde en lille pause, hvor de kunne sætte sig ned og begynde nogle farlige overvejelser, at der så var folk, der vinkede til en. Helst folk i smart tøj, med flotte ansigter, eller med alvorlige miner. Man kunne overfodre folk med information, som nok så spændende ud, men som egentlig ikke bidrog med andet end støj.

Og på den måde kunne man – forhåbentligt – forhindre, at alle mennesker nogensinde begyndte at tænke dybere. Det kan være man effektivt ville sætte en stopper for al eksistentiel tænkning. Man ville lulle folk ind i en tornerosesøvn. En evig tilstand, hvor de ikke stillede spørgsmålstegn ved noget, hvor de fandt sig i alt, hvor de ikke engang ville forestille sig, at verden kunne være anderledes. Hvor de kunne holde fast i deres fasttømrede fordomme om alle mulige ting.

Og selv hvis de af og til kom til at stille dem selv et eksistentielt spørgsmål. Eller var på nippet til at se verden fra et andet perspektiv. Eller hvis de kom på sporet af noget, som så ud til at kunne give dem mere substans i deres liv, eller en tiltrængt drejning… Så kunne man med forstyrrelserne sørge for at de hurtigt kom fra tanken igen. De ville aldrig nå at tænke videre eller overhovedet overveje, at der kunne findes svar på deres spørgsmål.

Stilhed er grundlaget for al fordybelse.

Stilhed er virkelig grundlaget for al fordybelse.

Hvis vi vil nogen som helst steder videre med vores liv, så er vi nødt til at fordybe os i nye tanker. Stoppe op og udfordre os selv på vores livssyn, vores vaner. Det siger sig selv. Hvis vi vil lære et nyt fag, et nyt sprog, et nyt computerprogram, så er vi nødt til at fordybe os.

Min erfaring er, at stilhed er grundlaget for al fordybelse. I vores verden, der kun bliver mere og mere støjende, bliver det hele tiden vanskeligere at finde plads til fordybelse. Min erfaring er, at man er nødt til aktivt at sørge for at der bliver plads til stilhed i ens liv. Helt konkret har jeg gjort det ved at stå op før alle andre derhjemme, og have mindst 5 minutter, hvor jeg bare sidder og er stille for mig selv. Jeg tænker ikke. Jeg mediterer ikke. Jeg beder ikke. Jeg er bare stille.

Sådan gør jeg. Andre ville gøre det på en anden måde eller på et andet tidspunkt på dagen.

Når jeg er stille, er det som om flodvandet, der er siltet og grumset med sedimenter, løber langsommere for en tid og sedimenterne lægger sig på bunden. Vandet bliver klart igen. Jeg kan se klart.

Jeg har opdaget at den stille stund i min morgen er afgørende for om jeg får en god dag. Vi har alle sammen dage, der er bedre end andre. Men hvad er det egentlig, der gør, at en dag bliver god og en anden bliver dårlig? Kan jeg udfordre dig til at undersøge det spørgsmål i dit liv? Det kunne være et af de dybe eksistentielle spørgsmål – Så pas på, at du ikke lader dig forstyrre af E-mailen, der klikker ind, eller Facebook-notifikationen, reklamer og tv i bussen og på gaden, gratisaviser og ligegyldige nyhedsindslag redigeret af formålsløse journalister.

Når jeg har haft min stille stund om morgenen, arbejder jeg mere fokuseret, mere formålsdrevet og mere begejstret. Jeg har mere overskud til min familie og til andre mennesker, og jeg ser lysere på tingene og finder nemmere på kreative konstruktive løsninger på de daglige udfordringer.

Stilhed er grundlaget for al fordybelse.

Dette indlæg blev udgivet i Find lykken og tagget , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til Her er en hemmelighed, jeg fandt som grundlag for al fordybelse

  1. Klaus og Anna Munk-Nielsen siger:

    Ih, hvor har du dog ret! Vi har som menneske idag i den grad brug for for aktivt at fravælge alle de forstyrrende elementer, som næsten gør det umuligt at finde en indre ro, som er forudsætningen for at tænke eksistentielle tanker og turde se sig selv i øjnene, som igen er forudsætningen for at finde balancen i sit liv. Det er alt for let med “overspringshandlingerne” ( “skal lige checke mails en ekstra gang” osv), jeg er selv mester i det! Hvor er det livsbekræftende at høre, at det kan lade sig gøre at have 5 min stilhed om morgenen! Tak for et dejligt og vigtigt indlæg! KH

Lad mig høre din mening!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s