Kender du de syv grader af fortrolighed?


Foto venligst udlånt af Trey Ratcliff (www.Flickr.com)

Rigtig fortrolighed betyder, at dele det inderste af os selv med en anden person. Men hvor ofte bevæger vi os ud over klicheerne i den daglige tale? Hvor ofte er vi i stand til at gå dybere ind i en snak med en anden og nå frem til det, som i virkeligheden betyder mest?Foto venligst udlånt af
Trey Ratcliff (www.Flickr.com) 

Forleden dag fik jeg en meget interessant lydbog af Matthew Kelly med posten: The Seven levels of intimacy. Faktisk er det en CD med en optagelse af et foredrag. Men jeg ved at han har en bog med samme titel.

Her kommer et superkort resumé det fantastiske foredrag. Jeg synes, jeg ville dele med dig. Jeg kommer til at høre min lydbog mange gange igen for at lade budskabet synke ind. 

Kelly taler om, hvordan vores relationer til hinanden oftest forbliver på et helt overfladisk niveau. Tit forbliver vi bare på de første, sikre niveauer af fortrolighed uden nogensinde at komme tættere ind på hinanden. Det er vel egentlig for at beskytte os selv. Vi vil ikke være sårbare. Men inderst inde har de fleste af os vel et ønske om at knytte dybe relationer. Vi ønsker at kende den anden og selv blive kendt. Eller hvad?

Her er Matthew Kellys 7 niveauer af fortrolighed. Men læs selv bogen (link nederst på siden).

1. niveau: Klichéer. Fint, tak. Jeg har det godt. Jeg havde en god weekend.
God måde at holde andre på afstand.

2. niveau: Facts, kendsgerninger. Fed kamp. Det bliver snevejr i morgen. Dong og svineavl og seneste nyt.
Vi kan få gode og lange snakke på denne måde. Rigtig god over frokostbordet på arbejde, hvor du kan snakke i årevis med din kollega og faktisk aldrig lære ham at kende. Du risikerer heller ikke selv at blive kendt, så alt er godt.

3. niveau: Meninger og synspunkter. Nu bliver det lidt farligt. For her er vi forskellige. Men hvor siger meninger og synspunkter dog alligevel lidt om, hvem jeg eller du egentlig er. For mine meninger har jeg jo dannet på grund af min opvækst, min uddannelse og mine erfaringer og naturlige præferencer. Nogle af mine synspunkter vil ændre sig med tiden. Og sådan er det vel også med dig. Men meninger og synspunkter siger stadig uendelig lidt om hvem du og jeg er inderst inde.

4. niveau: Håb og drømme. Hvad får der til at stå op om morgenen? Hvad giver dig et gys af glæde? Hvad ser du frem til? Hvad får dig til at planlægge din fremtid og tænke stort? Hvordan vil du sætte et aftryk på verden? NU begynder vi at tale! Men vi har også måtte pille de første tre skaller af!

5. niveau: Følelser. Vi oplever tingene forskelligt. Vores tanker afføder forskellige reaktioner. Hvis jeg kan sætte ord på det, der sker inde i mig, og som ingen andre kan se, så begynder jeg at tale om mine følelser. Vi begynder at bevæge os ind på hinandens kerne. Der hvor vi må turde at blotte os, lukke den anden ind med fare for at vi bliver såret.

6. niveau: Frygt, fejl og fiaskoer. Jeg vil så gerne have, kære bloglæser, at du tror, jeg er perfekt. For så tænker jeg, at du vil kunne lide mig. Hvis du kendte mig, som jeg virkelig er… Jeg er bange for at du ikke ville kunne lide, det du så. Der er også mange andre ting, jeg er bange for. Min største frygt er en hemmelighed, som jeg kun har delt med ganske få mennesker.

7. niveau: Behov. Vi har alle nogle basale behov. Fysiske, følelsesmæssige, intellektuelle og åndelige behov. Hvorfor har vi disse behov? De får os til at stræbe efter lykken. Det er for eksempel de åndelige og intellektuelle behov, der gør, at vi opsøger viden og filosofi, og oplevelser med kunst, som får os til at stille vigtige spørgsmål til livet. Du bliver gladere, når du får opfyldt dine behov. Du bliver et mere helstøbt menneske.

Rigtig fortrolighed betyder, at dele det inderste af os selv med en anden person. Men hvor ofte bevæger vi os ud over klicheerne i den daglige tale? Hvor ofte er vi i stand til at gå dybere ind i en snak med en anden og nå frem til det, som i virkeligheden betyder mest?

Og hvad er det, der betyder mest? Det kunne jeg godt tænke mig at høre dit bud på! Vil du ikke give mig din kommentar herunder? Jeg ville vildt gerne høre, hvilke tanker, du går med.
The Seven Levels of Intimacy

Dette indlæg blev udgivet i Et rigere parforhold, Nærhed og tagget , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til Kender du de syv grader af fortrolighed?

 1. Hej Marcelino,
  Det lyder spændende. Jeg er meget enig med Kelly, synes dog også, at klichéer og løst snak kan forandre verden. Nogen gange har man bare ikke overskud til mere og så kan netop disse “overfladiske” svar/spørgsmål/kendsgerninger holde dig i gang.

  Men jeg har nogen gange svaret folk, der bare spørger: “Har du det godt? og forventer et glad “ja”: “Vil du virkelig vide det? Eller har du for travlt? Jeg har det sådan nogenlunde/ikke så godt…” Det kan de fleste ikke håndtere.

  Til gengæld kan smilet og en hilsen af en ældre indvandrer, som sidder om morgenen i stillekupe i mit S-tog altid varme mit hjerte. Vi siger intet andet, men hvis han ikke er der, så savner jeg denne gamle smilende mand.

  Det vigtigste for mig – for at komme tilbage til dit spørgsmål – er efterhånden, at jeg har nogen mennesker, hvor jeg bare kan være mig selv, og prøve at være sandt over for mig selv.

  Tak for de mange tanker, du satte i gang.

Lad mig høre din mening!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s