Grunde til at jeg lader mine børn hjælpe til derhjemme


Skal man involvere børn i huslige pligter? Ja, eller nej? Min erfaring har vist mig, at det kan være en stor fordel at gøre det. Foto venligst udlånt af Lotus Carroll (http://www.flickr.com)

Skal man involvere børn i huslige pligter? Ja, eller nej? Min erfaring har vist mig, at der er mange fordele ved at gøre det.
Foto venligst udlånt af Lotus Carroll (http://www.flickr.com)

En sen eftermiddag sidste december havde jeg været ude og købe julegaver ind med min kone Pil. Hvad hun ikke vidste var, at der skulle være surprise party derhjemme senere på aftenen. Det havde jeg arrangeret  i anledning af hendes runde fødselsdag. Men jeg havde faktisk ikke helt styr på detaljerne (event management er bare ikke en af mine stærke sider!). Vi drejede nøglen om og trådte ind i lejligheden og det syn, der mødte mig fyldte mig med stor stolthed.

Jeg havde bare sagt til børnene aftenen før, at hvis de kunne overskue det, så kunne de på egen hånd begynde at tilberede noget af det, jeg havde lagt frem og skære salat osv. Men da jeg kiggede ind i køkkenet lignede det nærmest et professionelt catering-firma, der var i sving. Der var ikke stress på, de havde helt styr på detaljerne og var smilende i gang med at forberede noget, der blev til en fantastisk fest.

Hjemme hos os er børnene blevet involveret i madlavning og støvsugning og meget mere lige fra en meget tidlig alder. Det var nødvendigt i et hjem med 7 mennesker. Men jeg så det lige så nødvendigt alene fordi jeg er overbevist om, at det er til stor gavn for enhver familie at man lærer at hjælpes ad. 

Og jeg er ved at skrive en liste over alle de fordele der er. Den er begyndt her, men jeg håber, at du vil lægge en kommentar med flere, hvis jeg skulle have misset en eller to.

Fordele ved at lade mine børn hjælpe til derhjemme:

 • det lærer dem grundlæggende kompetencer, som er gode for dem at have
 • det fylder dem med stolthed, at de selv kan
 • de kan klare sig selv, når de på et tidspunkt står alene med tingene
 • børn vokser af at blive tiltroet opgaver
 • børn får selvsikkerhed, ved at opleve, at de kan selv
 • børn udvikler ansvarsfuldhed, når de har huslige pligter
 • børn udvikler en realistisk sans for, hvad der skal til for at holde et hjem eller for at klare en bestemt opgave
 • børn opdager nye sider af sig selv og måske finder de ud af noget de kan lide at lave (det er for eksempel tilfældet for min søn, der med tiden har udviklet et talent for madlavning og finder stor glæde ved det)
 • det giver glæde at deles og samarbejde om opgaverne (fx. kan det være sjovt at tage en tørn i køkkenet, når man er to)
 • det bliver nemmere for mor og far, når de ikke står alene med alt det huslige
 • børn lærer bedre at passe på ikke at snavse til, når de selv er med til at rydde op
 • børn lærer at være hjælpsomme

Pil og jeg har haft hænderne fulde med fem børn. Så vi var simpelthen nødt til at fordele opgaverne derhjemme. Og jeg fandt på alle mulige sindrige systemer til at fordele opgaverne efter evne og lyst, så det hele kunne gå op i en højere enhed.

Men er det kun i en stor familie, at man kan have gavn af at deles om de huslige opgaver? Hvad er dine erfaringer?
Læg en kommentar herunder og lad mig høre din mening!

Dette indlæg blev udgivet i Ansvarsfuldhed, Det gode familieliv, Hjælpsomhed og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

2 svar til Grunde til at jeg lader mine børn hjælpe til derhjemme

 1. Vi er en lille familie, blot min datter på 9 og mig. Stille og roligt i takt med at hun er blevet større og større, har hun fået flere og flere opgaver derhjemme. Hun har længe dækket bord og taget ud af bordet, og er i den senere tid også begyndt at skylle af og sætte i opvaskemaskinen. Hun rydder også selv op på sit værelse nu, lægger sit tøj på plads (efter jeg har lagt det sammen),og smider selv sit tøj i vasketøjskurven. Siden hun var helt lille, har hun ofte været med til madlavningen, og været med til at smage på maden og vurdere hvad vi skulle tilsætte yderligere. Nu går hun tit selv i gang med et mad- eller kageprojekt, og sluger flittigt programmerne om mad og kager.

  • Det synes jeg er genialt, Janni. Det er bedst, hvis det er en naturligt indarbejdet rutine.
   Det synes jeg ikke altid det har været derhjemme. Børnene er generelt fantastiske til at hjælpe til, men vi har af og til måtte sætte det ind i system med faste dage, skemaer, farvekoder, belønningssystmer osv.
   En ting var et stort fremskridt: Da drengene fik egne vasketøjskurve på deres værelse og dermed også ansvaret for deres tøjvask inkl. ophængning osv. Det har faktisk været stort. Både for deres selvstændighed men også for at lette presset fra det øvrige vasketøj.

Lad mig høre din mening!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s