En simpel tale-lytteteknik som du kan bruge til at forbedre dit parforhold og måske redde dit ægteskab på 5 minutter


I dag foregår vores samtaler for det meste med at vi aktivt lytter til hinanden og forstår hinanden meget bedre. Og når det af og til går galt, så kender vi den teknik, som skal få os på sporet igen. Foto venligst udlånt af Roxanna Salceda (http://www.flickr.com/photos/roxsm/3530406476/sizes/m/in/photostream/)

I dag foregår vores samtaler for det meste med at vi aktivt lytter til hinanden og vi forstår hinanden meget bedre. Og når det af og til går galt, så kender vi den teknik, som skal få os på sporet igen.
Foto venligst udlånt af Roxanna Salceda (http://www.flickr.com/photos/roxsm/3530406476/sizes/m/in/photostream/)

Der er et utal af måder to mennesker kan finde sammen på. Vi har alle vores mere eller mindre romantiske historier om hvordan vores parforhold begyndte.

Til gengæld er der faktisk forbavsende få måder, et parforhold går i stykker på. Og der er typiske mønstre, eller faresignaler, som man kan lære at få øje på. Tegn, der fortæller, at det er ved at gå galt. Et af tegnene er når kommunikationen bryder sammen. Men det behøver ikke at ende galt! I denne artikel, som du kan læse på under 5 minutter, lærer du en simpel tale-lytteteknik, som kan gøre en ende på den dårlige kommunikation i dit parforhold – og måske er det lige det, der skal til for at redde dit ægteskab.

For et par år siden var kommunikationen mellem Pil og mig blevet virkelig, virkelig dårlig. For mig at se kunne vi slet ikke tale sammen. Det endte for det meste i skænderier om noget helt andet end det oprindelige emne. Og ærligt talt: jeg forstod ikke et pløk af det hele! Jeg forstod ikke, hvad hun prøvede at sige til mig. Og jeg forstod ikke, hvad det var, jeg gjorde galt.

Det kom på et rigtigt godt tidspunkt, at vi blev indbudt til at deltage i et såkaldt PREP-kursus. Desværre er disse kurser meget dyre, for prisen burde ikke være noget, der forhindrede nogen i at deltage. Men Pil og jeg fik muligheden for at deltage til en meget lav pris, fordi den organisation, der arrangerede var helt ny med PREP-kurser.

PREP-kurset henvender sig til alle, der gerne vil forbedre deres parforhold. Det er ikke terapi og slet ikke for dem, der er i dyb krise. Men det er en slags ”før-det-går-galt-i-parforholdet” forberedelse. En forebyggelse af skilsmisser.

PREP-kurset er sjovt og meget praktisk orienteret. Man kommer ud af det med konkrete værktøjer, som man kan bruge i hverdagen. En af disse er tale-lytteteknikken. Den gengives her direkte fra PREP-materialet:

Tale-lytteteknikken:

  • Man bruger et talekort eller en anden genstand, som man enes om at bruge
  • Den, der holder talekortet taler. Når man ikke har kortet, er ens opgave at lytte
  • Når taleren har udtrykt sin pointe, gentager lytteren med egne ord. Hvis taleren ikke kan genkende, det, som lytteren siger, så prøver han/hun at sige det igen

Regler for taleren

  • Tal i jeg-form
  • Hold dig til relativt korte udsagn
  • Giv kortet videre, når du synes, du har formidlet det, du havde på hjerte

Regler for lytteren

  • Gengiv det, du hører, med dine egne ord
  • Fokusér på talerens budskab
  • Kom ikke med modindlæg

Det kan måske føles lidt kunstigt at bruge tale-lytteteknikken. Men du kan være sikker på, at det bærer god frugt.

Måske, hvis du/I prøver, vil der ske det samme som skete for os. Vi brugte talekortet (eller en ske eller en kuglepen) i en kort tid i starten og sørgede for at lave den der næsten mekaniske gentagelse af den andens ord. Men på et tidspunkt glemte vi alt om talekort og teknik, men vores kommunikation var for alvor blevet forbedret.

I dag foregår vores samtaler for det meste med at vi aktivt lytter til hinanden og forstår hinanden meget bedre. Og når det af og til går galt, så kender vi den teknik, som skal få os på sporet igen.

Men hvad med dig?
Kan du genkende faresignaler med den dårlige kommunikation i dit parforhold?
Har du selv nogle erfaringer med tale-lytteteknikken som du vil fortælle os andre om?
Giv mig din kommentar herunder! Det er nemt, og jeg vil være glad for at høre fra dig.

Køb bogen bag PREP-kurset!

Læs mere om tale-lytteteknikken i artiklen på DRs hjemmeside her.
Læs mere om PREP her.

Dette indlæg blev udgivet i Et rigere parforhold og tagget , , , , , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til En simpel tale-lytteteknik som du kan bruge til at forbedre dit parforhold og måske redde dit ægteskab på 5 minutter

  1. Pingback: 16 Familievenlige nytårforsæt og hvordan du kan holde dem | Far til fem

Lad mig høre din mening!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s