Gør ikke mod dig selv, hvad du ikke ville gøre mod andre


Platinreglen er taget fra en af Tal Ben-Shahars bøger.

Platinreglen er taget fra en af Tal Ben-Shahars bøger.

Nogle gange kan vi være meget hårde ved os selv. Det kan gælde for de af os, der har tendens til perfektionisme. Nogle af vores børn er måske også sådan. Man kan stille meget høje – næsten urimelige – krav til sig selv.

Catarina skulle forleden dag præsentere sin klasses nummer i en skoleforestilling. Det gjorde hun flot og overbevisende foran en sal, der var fyldt med forældre og søskende. Men da hun senere skulle vurdere sin præstation, var hun fyldt med selvkritik.

Plantinreglen siger:

Gør ikke mod dig selv, hvad du ikke ville gøre mod andre

Jeg spørger hende så: “Catarina. Forestil dig et øjeblik, at en anden af dine klassekammerater havde stået i dit sted. Forestil dig, at de havde præsteret nøjagtigt, som du gjorde i går. Ville du have tænkt, at hun ikke gjorde det godt nok?”

Perfektionisme kan være en spændende drivkraft. Den presser en til hele tiden at prøve at gøre tingene bedre. Men når det forvandles til knusende selvkritik, kan det være ødelæggende. Vi kan komme til at dømme os selv så hårdt, som vi aldrig kunne finde på at dømme andre.

Og det er helt skidt, hvis en indgroet perfektionisme forhindrer os i at glædes os over de succeser, vi faktisk godt må have lov at glæde os over i hverdagen.

Har du børn med hang til perfektionisme? Hvad gør du for at hjælpe ham/hende til at afbalancere sine forventninger til sig selv?
Jeg ville være glad for at høre dine synspunkter og tips!

Platinreglen er tyvstjålet fra en af Tal Ben-Shahars bøger. Hans pointe er, at mange af os er optaget af at være gode ved andre (efter den gyldne regel om at behandle andre, som man selv vil behandles), men ofte kan glemme også at være gode ved os selv.

Dette indlæg blev udgivet i Børneopdragelse, De kære små, Forældreskab og tagget , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Lad mig høre din mening!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s