Kan du finde ud af at lytte til dit barn? – Tag testen!


Alle har brug for at blive lyttet til. Det er et grundlæggende behov for mennesker.  Foto venligst udlånt af Jessica Lucia (http://www.flickr.com/photos/theloushe/3626573511/in/faves-37854125@N08/)

Alle har brug for at blive lyttet til. Det er et grundlæggende behov for mennesker.
Foto venligst udlånt af Jessica Lucia (http://www.flickr.com/photos/theloushe/3626573511/in/faves-37854125@N08/)

Det kan blive meget ensom for et barn, selv i en familie, hvis der aldrig er nogen, der lytter opmærksomt på, hvad det siger. Hvad med dig? Er du sikker på at du i virkeligheden lytter til dit barn? Ville du kunne vide det med sikkerhed? (man ser jo sjældent sine egne fejl)

Alle elsker at blive lyttet til. Det er vel nærmest også et meget grundlæggende behov for mennesker. Vi har brug for at kommunikere, blive anerkendt, og føle os forstået. Men hvad hvis dit barn altid oplever, at du ikke rigtigt lytter? Tror du ikke, det kan give en smerte indeni? Tag testen herunder og fortæl mig, hvad du når frem til.

Lytter du til dit barn?

  • Kigger du dit barn i øjnene, når det taler til dig? (Er du SIKKER – kan du huske, at du så pupillen i hans eller hendes øjne?)
  • Er du 100% nærværende, når du taler med dit barn? Eller er der andre ting, der konkurrerer om din opmærksomhed? (Fx. mentale huskelister eller forstyrrelse fra en søskende, der også gerne vil høres). Der er jo sjældent noget, der bliver bedre af, at man er to steder på én gang. Og jeg er overbevist om, at et af must’ene for lykke i hverdagen er evnen til at være fuldt ud tilstedeværende. Og dit barn kan tydeligt mærke, om du er der, eller om du er et andet sted (sidder og tænker på den e-mail, du ikke fik sendt eller lignende).
  • Lader du dit barn tale ud? (Eller afbryder du inden det får lov at tale færdigt?)
  • Giver du tid nok til at dit barn formulerer det, han eller hun har på hjertet?  (og nogle gange kan det tage meeget lang tid, men sikke en opmuntring barnet får og belønningen er at det vokser i selvsikkerhed og i formuleringsevne)
  • Sidder du klar med dit svar inden du overhovedet har ladet barnet tale ud? Sidder du på spring for at komme med dit synspunkt, eller din joke, som bare er så vigtig og så rigtig, så du egentlig ikke kan holde ud at høre, hvad den anden har på hjertet? (har du så overhovedet lyttet?)
  • Tror du, at en tilskuer ville kunne se på dig og sige, at du virkelig ligner en, der lytter opmærksomt?
  • Kan du skabe rolige øjeblikke i hverdagen til at høre hans eller hendes lille stemme? (For eksempel ved sengekanten, hvor barnet tit giver de vigtigste informationer om dagen, der gik)

Vi begår alle disse fejl fra tid til anden. Men hvis vi i det mindste er bevidste om dem og prøver at gøre det bedre… Så er vi allerede milevidt foran alle de andre, der ikke engang er klar over deres handikap.

Hånden på hjertet: Bestod du eller gjorde du ikke?

For at være helt ærlig, så er jeg ikke sikker på at jeg selv består. I hvert fald ikke hver gang. Men jeg øver mig utroligt meget. For jeg tror, at frugterne er selvsikre børn, der føler sig anerkendt og som vokser indeni. Og det smerter mig at se, når børn ikke bliver lyttet til eller taget alvorligt af voksne, som de har tillid til.

 

Dette indlæg blev udgivet i De kære små og tagget , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til Kan du finde ud af at lytte til dit barn? – Tag testen!

  1. Pingback: Et skridt til at begynde at genvinde fortroligheden i dit parforhold og måske redde dit ægteskab | Far til fem

Lad mig høre din mening!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s