Negative ritualer… Skulle det nu være sjovt?


Hvornår får Emil egentlig tid til fordybelse? Var det måske en idé at indføre nogle negative ritualer? Foto venligst udlånt af Sarah Horrigan (http://www.flickr.com/photos/horrigans/6094049454/in/faves-37854125@N08/)

Hvornår får Emil egentlig tid til fordybelse? Var det måske en idé at indføre nogle negative ritualer?
Foto venligst udlånt af Sarah Horrigan (http://www.flickr.com/photos/horrigans/6094049454/in/faves-37854125@N08/)

Det kan nogle gange være nødvendigt at tage bevidste skridt for at opnå den hverdag og det liv man inderst inde ønsker sig.

Læs her hvordan du kunne gøre det. Med indførelsen af negative ritualer.

Jeg har tidligere skrevet om at det er vigtigt at kortlægge ens personlige værdier for at man kan begynde at leve det liv, der virkelig giver mening for en selv (læs fx. om værdipyramiden her).

Jeg har også skrevet om, hvordan vi kan opnå den forandring, vi ønsker at se i vores liv ved at indføre bevidste ritualer (læs ”vi har alle et morgenritual” og en anden artikel om at indføre ritualer her).

Før vi overhovedet kan blive bevidste om, hvilke værdier, vi inderst inde har. Og før vi kan blive bevidste om, hvilket liv vi egentlig godt ville leve, er vi nødt til at lære at ”mærke efter” i os selv. Lytte til både hjerte og fornuft.

Og det skal er afsættes tid til, det er klart. Med lidt held kunne det blive en helt god vane i vores liv: At vi giver så meget plads til mennesket inde i os, så vi hele tiden lytter opmærksomt til, hvad der er godt for os, og hvilke ting ting, vi har brug for at forandre. Hvis jeg skriver om dette i en familieblog, så er det fordi jeg mener at, hvordan du har det med dig selv er vigtigt for, hvordan din familie trives.

Hvad så hvis man ved at se på sit liv og på den måde, man bruger tiden på finder ud af, at man skulle bruge mere tid på andre aktiviteter?

Det kan være jeg bruger for meget tid ved min computer eller med at se tv-serier. Alt sammen fine nok ting, men det kunne være et problem, hvis det tog tid fra min dag. Tid, som jeg egentlig hellere ville bruge til andet. Fordi der er andre ting, der giver mig mere mening og lyst.

Kender du ikke det? Nogle gange er det som om disse vaner (tv, mail, facebook osv) trækker os væk fra det liv, vi egentlig gerne ville leve. Og som ville gøre os lykkeligere.

Hvis jeg vil give mere tid til en aktivitet, som ligger højere oppe i min værdipyramide, så kan jeg blive nødt til at sige ”nej” til visse andre ting. Det er her negative ritualer kommer ind i billedet.

Negative ritualer er fastlagte tidsrum, hvor jeg afholder mig fra bestemte ting. (Det kunne være at slukke for outlook, mens jeg arbejder med noget, jeg skal fordybe mig i på jobbet. Eller det kunne være skærmfrie eller internetfri aftener derhjemme). Skræmmende? Jo, måske. Jeg kunne risikere at opdage nye sider af mig selv! Lige i øjeblikket prøver fx. jeg at skabe mere tid i mit liv til at jeg kan tegne og male.

Har du ideer til, hvilke negative ritualer jeg kunne indføre overfor mine børn for at vække læselysten i dem eller give dem mere tid til ro og fordybelse?

Jeg har tænkt på en ugentlig skærmfri aften. Eller på at sætte et maksimum for, hvor længe de må sidde med deres iPod/iPhone. Men jeg er en anelse bange for at være for streng.

Jeg modtager forslag med kyshånd! Skriv herunder i kommentarfeltet!

Dette indlæg blev udgivet i Forældreskab, Karakterstyrke & dyd, Værdier og tagget , , , , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

6 svar til Negative ritualer… Skulle det nu være sjovt?

 1. Mette Gauguin siger:

  Du har saa meget ret i, hvad du skriver.
  Jeg ved med mig selv, at jeg bruger for meget tid paa computeren. Det er blevet et ritual for mig at spise morgenmad, gaa ind paa computeren, for at se, om jeg har mail, laese de danske nyheder (jeg bor i Portugal) og spille nogle kabaler. Mens solen skinner udenfor, og jeg egentligt kunne nyde naturen, som er meget smuk, hernede, hvor jeg bor.
  Paa den anden side, saa saetter computeren mig ogsaa igang med at lede efter oplysninger, som vi (min mand og jeg) har debatteret over morgenmaden, hvor vi taler om nutidspolitk, hisorie, digtere, forfattere, citater og andre ting, som fylder vore hjerner. Det er alt sammen meget godt; men jeg ved ogsaa, at jeg bruger for meget tid ved computeren. Det er en svaer vane at laegge fra sig, for adgangen til de oplysninger, man mangler i sine diskussioner, er lige ved haanden, naar man har en computer. Dog bruger vi ogsaa SALMONSEN fra 1936 og tro mig, der er meget man kan laere deraf, og det fremmer konversationerne.
  Marcelino, vi kan ikke totalt fravaelge de elektroniske midler vi har til raadighed, men selvfoelgelig maa de ikke optage hele vores hverdag. Jeg siger “selvfoelgelig” fordi vi skal vaerne om de menneskelige relationer, saa vi ikke bliver overtaget af computerne. Det er baade godt og ondt, at vi har alle de elktroniske hjaelpemidler vi nu har idag, men lad os proeve at bruge dem med maade. Hvordan ? Ved ikke!
  Med hensyn til at opdage nye sider af sig selv: Mon ikke vi kender dem allerede? Maaske er det os – og ikke computeralderen – der griber ind i, at vi ikke bruger/udnytter dem ? Computeren og alle dens aflaeggere maa ikke overtage os. Der er dog stadig mange humane mennesker paa jorden, foruden de computerstyrede.
  Ioevrigt er det hele lidt rystende at taenke paa.

  • Mette Gauguin siger:

   Der er et par “tyrkfejl”, men jeg haaber meningen naar frem i god behold.

  • Jeg ser ikke noget “ondt” eller forkert i computer- og internetforbrug. Og en vil bruge medierne på en måde, en anden på sin måde. Jeg skal ikke sætte mig til doms over det.
   Men jeg ser i mit liv en stærk tiltrækning til computeren, emailen, facebooken, blog’en osv osv. Jeg får rigtig mange gode ting ud af disse medier. Derfor er det også nemt at forsvare overfor mig selv at bruge den tid på dem.
   Men her er hvad jeg oplevede igår: Solen var ved at gå ned. Det var en lun aften. Jeg var alene i stuen og vores altandøre stod åbne. Jeg gik ud på altanen og bare kiggede på skyerne, der drev forbi. Synet optog mig i mindst 10 minutter. Det er en oplevelse, der gjorde et dybere indtryk på mig, end det meste andet den dag.
   Sådan noget VIL jeg have tid til i mit liv!

 2. Anna Munk-Nielsen siger:

  Åh hvor jeg forstår dig, Marcelino, vi har herhjemme visionen om en computerfri dag om ugen, hvilket på et tidspunkt lykkedes med vores store drenge, men sidenhen desværre er smuldret igen…Det er bare så svært at være “lyseslukker” og virke streng, men vi tror på at det er nødvendigt med sådanne negative ritualer for at kunne frigøre andre evner og udfoldelser for ikke at tale om fordybelse. Har desværre bare ikke fundet de vises sten til at overbevise vores tre drenge om nødvendigheden heraf-jo vi taler om det tit og de forstår det i teorien men de vildt underholdende computerspil trækker enormt i forhold til f.eks at være aktiv opsøgende overfor venner eller at fordybe sig i en bog. Kun de tidspunkter i sommeren hvor vi har været i sommerhus uden tv og computer, nyder drengene faktisk også al den udfoldelse i naturen og den energi der bliver frigjort til alsidig beskæftigelse! Dejligt indlæg, tak for det!

  • Tak!
   Også her har det været svært at indføre skærmfrie onsdage. Sidste gang holdt det vist kun 2 uger.
   Det er tid til at prøve igen. For der er vigtige ting, som vi bliver nødt til at skabe rum for.

 3. Jeg kan nu fortælle, at vi har indført skærm- og underholdningsfri dage onsdag og søndag. Det gjorde ikke ondt, og det giver plus på samværskreativiteten. Man finder simpelthen nye måder at bruge tiden på. Det åbner op for nye muligheder.
  Det kan varmt anbefales!

Lad mig høre din mening!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s