Vil du give dit barn de bedste muligheder for at udvikle sig, så overvej at springe vuggestuen over. (Hvis du/I kan) (plus et tip om hvordan du kan)


Giv dit barn de bedste muligheder for at udvikle sig! Foto venligst udlånt af Alexis Nyal (http://www.flickr.com/photos/alexisnyalphotography/)

Giv dit barn de bedste muligheder for at udvikle sig! 
Udviklingen i vuggestuealderen er afgørende for, at barnet senere kan fordybe sig, og blive god til at tilegne sig viden og færdigheder. 
Foto venligst udlånt af Alexis Nyal (http://www.flickr.com/photos/alexisnyalphotography/)

 

Jeg vil IKKE gøre mig fortaler for børne- og familiepolitiske holdninger. Og jeg vil slet ikke dømme over dem, der ikke kan overveje et alternativ til vuggestuen. Af økonomiske eller andre grunde.

Men der er viden om vuggestuer, som jeg er nødt til at dele.

Måske kunne denne viden gøre, at du / I overvejede et alternativ. Min eneste interesse i denne sag er at flere børn og flere forældre må trives i vores samfund. For det tror jeg er af afgørende vigtighed for at hele samfundet kan trives og udvikle sig til dets største potentiale. Vi har et vidunderligt land og de bedste forudsætninger for at vokse i bredden og højden og dybden som samfund. Men vi skal altså passe godt på hinanden og på vores små.

Og så kan jeg fortælle dig om, hvordan vi gjorde med vores små. Hvis du skulle tro at hjemmepasning er et spørgsmål om penge! Det fortæller jeg om allernederst, først lidt insider facts fra en pædagog:

Pædagog Helle Trasborg skriver i et indlæg (som du kan læse, hvis du har tid) at barnets udvikling af viljestyret opmærksomhed sker fra 1 ½ års alderen (altså vuggestuealderen). Og udviklingen af denne hjernefunktion er afgørende for, at barnet kan fordybe sig, tilegne sig ny viden og færdigheder og på sigt også kan fungere i en skoleklasse og modtage undervisning. Hun skriver også at det er afgørende, at barnet lever i samspil med en voksen, der kan hjælpe det med at rette fokus og undgå distraktioner.

Jeg lægger også mærke til disse vigtige nøgleord i hendes tekst: Tæt voksenkontakt, stabilt samspil med en voksen.

Helle beskriver derefter, hvordan hendes arbejde i en vuggestue, på ingen måde lever op til at give barnet dette rum for udvikling.

ØV…

Hjemme hos os har vi været privilegerede ved at kunne passe alle vores børn næsten uden vuggestue. Men det er en gave, vi har givet hinanden. Vi har ikke fået det givet. Det var et valg, vi tog.

Og det er ikke, fordi vi har arvet en gammel tante, eller boet gratis, eller haft en opsparing, eller en mand med en fed løn. Vi havde ingen penge! Igennem masser af år har vi levet på en sten. Der var ingen fjernsyn, ingen fede ferier, ingen luksus af nogen art. På et tidspunkt var selv yoghurt og kaffe luksus, som vi kun tillod os til særlige lejligheder. Men vi havde hinanden. Og se på mine børn, hvis nogen skulle mene, at de har taget skade af det. Vi prioriterede familien, og jeg er ikke et sekund i tvivl om at det var det rigtige. Det kostede karriere, og vi fik aldrig drømmehuset. Men vi lever kun én gang, og jeg ville ikke vælge materielle ting fremfor mine børns velvære.

Om du får dit barn passet i vuggestue eller ej må i sidste ende være dit/jeres valg som forældre. Hver familie har deres unikke sæt af muligheder og udfordringer, som gør det nemmere eller sværere at overveje et alternativ til vuggestuelivet.

Og jeg siger ikke, at det nødvendigvis er bedre at finde en dagplejer, som mange synes at foretrække.

Men I må lige overveje det. Og ikke bare fortsætte viljeløst ude at tænke på nogle alternativer til normen.

Og hvis barnet skal starte, kan det så lade sig gøre at udskyde start til hun er to år? Eller sørge for at hun bliver hentet klokken to om eftermiddagen hver dag?

Hvilke overvejelser har du i forhold til dit barns pasning?
Skriv mig en kommentar!

Dette indlæg blev udgivet i De kære små, Find lykken, Forældreskab og tagget , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

12 svar til Vil du give dit barn de bedste muligheder for at udvikle sig, så overvej at springe vuggestuen over. (Hvis du/I kan) (plus et tip om hvordan du kan)

 1. Kære Marcelino. Det er smuk sagt, at det er en gave I har givet hinanden og jeg er overbevist om, at det var den bedste gave I nogensinde har fået! Og jeg kan jo se, at det har været til velsignelse for mange.
  Naturligvis har det haft omkostninger, som alt i livet. Det, der er sværest, er tit også det, der giver os mest og driver os frem. Nyd den dejlige familie, du har.

 2. Vi valgte dagpleje til vores søn, Junior, hvor han gik fra han var 13 mdr. til han var 3 år og 1. mdr. Og det var et godt valg, som jeg aldrig har fortrudt. Her havde han et par gode år med en rar og stabil dagplejemor.

 3. Isabella siger:

  Virkelig godt at høre, at nogen tør gå imod det gængse, og ikke lader økonomien bestemme alt. Også Helle Trasborgs indlæg er tankevækkende.

 4. Jeg bliver simpelthen så rørt, når jeg hører hvordan I har sat jeres børn først❤ FANTASTISK livsbekræftende❤

  Og de små mennesker, som er afsted uden mor og far, har krav på at få den fornødne omsorg og opmærksomhed…det er trist, at læse hvordan det ser ud mange steder i Danmark😦

  Kærlige hilsner fra en privat dagplejer, som på denne måde også var så priviligeret, at kunne få lov at nyde mine egne børn hjemme til de var 3 år❤

 5. Anna Munk-Nielsen siger:

  Kære Marcelino. Det er stærkt at I har givet jeres dejlige børn en så vidunderlig opvækst! Det kan jo ikke betones nok, hvor vigtig de første år er for et barn med tæt kontakt til mor og far. Jeg har været SÅ glad for at vores yngste ” først” er kommet i dagpleje som 2-årig, fordi jeg benyttede mig af ordningen i Kbhs kommune-tilskud til pasning af eget barn i et år, som er maksimum. Det er ikke mange penge, men nok til at få råd til kaffe og youghurt!! Så skynd jer, I der overvejer det-den ordning ser desværre ikke ud til at fortsætte…..Kærligste hilsener

 6. Mette siger:

  Kære Marcelino.
  Godt at høre I tog det valg. Det glæder mig meget. Og at I alle kom sammen og godt igennem det. Børn som voksen. I fik alle noget positivt ud af valget.
  Regnskabet skal bare gå op, og når det i dagens Danmark forlyder sig således, at folk først får børn når de er omkring 29 år, og ovenikøbet på det tidspunkt har sat sig i gæld med huskøb, bil osv. Så skal der hives knaser ind..

  Ligeledes er det sådan i dag, at folk så hurtigt som muligt skal sende ud i uddannelse, arbejde, studie osv. Efter endt studentereksamen, HH, HTX, osv. Regeringen blå som rød, ved at skal regnestykke gå op, så skal møllen dreje, og det skal være i et højere tempo. At have dem værdfærd vi har i Danmark, det koster, blod sved og tårer. Og en masse skattekroner.
  Samtidig informere børnehave ledere om at forældre undlader at holde ferie med deres egen børn, og i stedet sender dem afsted, mens de selv holder fri, ferie, laver arbejdsopgaver i hjemmet. De fortæller pædagogerne at deres børn, savner at komme i børnehave, de keder sig, de er ikke i stand til at “bare være” med deres egen børn!!!

  Jeg forstår godt man er træt, man er presset, man har NOK at se til, som børnefamilie, med 2 fuldtids stillinger, med 2-3 børn, med fodbold, svømning, lektier, husholdning, venner, osv. Jeg dømmer ingen, jeg har selv afl børn mens jeg gik hjem for at sove 3 timer, vaske tøj, male vinduer. Men det jeg gerne vil, er at forklare disse forældre, at det er okay, bare at tusse rundt i nattøj i 2 dage, det er ok, at lave intet med sine børn. Det dør ingen af. Jeg tænker forventninger til forældre, den forventning de har om dem selv, lad den falde.. Helt ned.. Lad os hvile I os selv, og tænke, gud hvor er det kedeligt.

  Jeg kender ingen dårlige forældre(kun mig selv måske når jeg egentligt råber lidt for højt, og skælder ud over åndsvage ting) Jeg syntes vi alle skulle tale mere om det der er svært i hverdagen, det der er nemt, det er virker for os, der virker for dig. Lad os inspirere hinanden. Ingen gror af at blive hakket på, eller pege finger af. INGEN. Heller ikke selvom vi syntes, mener det er burde gøre, gør de ikke. Mennekser gør det bedste de ved, -men hvis de ved(vidste) mere, så gør de tingene anderledes.

  Ville det ikke være skønt, hvis man fik børn under før, hvis man ikke havde så travlt, hvis man ikke behøves at arbejde fuldtid, hvis man kunne gå hjemme til de(børn) var i skole alderen, hvis vi ikke behøves alle de rejser, de store biler, de nye huse, de flotte køkkener, de dyre sko.
  Hvis vi havde tid til at spise aftensmad med ens venner med børn på hverdage, bare lige spontant, hvis vi havde tid til at melde os ind som frivillig i håndbold foreningen hvor ens barn spiller, eller hvis man havde tid til at hjælpe til på skolen i temauger, eller hvis der var tid til at tale mere med ens børn, sådan tale om værdier, fylde dem med endnu mere moral, etik og empati for deres omgivelser, stille krav til deres opdragelse og respekt for venner, familie, samfund.. hvis man aldrig behøves dytte i trafikken, hvis man smilte til folk på gaden, hvis man hilste pænt på dem, der egentligt holder for rødt mens du går over for grønt, man behøver ikke, men man gør det alligevel, hvis man viste meget mere respekt for hver enkelt, lige meget hvem de var, er, ser ud, taler, spiser, går, ( deres findes en hverdag anderledes i denne verden, end den gængse danske,- sagt udfra at ha’ boet med familien i Usa og Tyskland)
  Der er så meget vi kunne, og så lidt vi tør, gør, når, bør!!!!

  Jeg elsker mennesker, jeg elsker holdninger, meninger, forskelligheder, indsigt, udsigt, oversigt, og omsigt. Jeg elsker alt i mellem, og det hele med. Men mest af alt elsker jeg min børn.

  Måske det er forståeligt, måske det er lidt kludret, men hvis du kunne se filmen i mit hoved, ville du sidde med en klar ide om hvad jeg prøver med få ord at fortælle.

  2 af mine børn kom i vuggestue fra helt små, 1 kom afsted 6 mdr, og bagefter hjemme hos mig i 3 år. Sikken en lykke. Ikke i starten, men med tiden. Og nu han er afsted den dag(børnehave-skole) med de store. Savner jeg alt den tid vi havde sammen, hjemme, i hverdagen.
  Tak for debatten.
  Mvh Mette

  • Kære Mette,
   Tak for en masse dejlige tanker. Det er bestemt ikke rodet, jeg kan følge dig 100%.
   Og det hører med til vores families historie, at vi startede tidligt og ikke havde sat os i gæld.
   Og det hører også med, at lejligheden i dag har et stort vedligeholdelsesefterslæb og ind imellem roder lidt for meget. Det er ok. Det er ikke det vigtigste.

Lad mig høre din mening!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s