Hvordan du giver dit barn de bedste muligheder for at udvikle sig ved bare at værne om dets søvn.


Der er en positiv sammenhæng mellem sovetimer og en god dag.  Foto venligst udlånt af Josh Puetz (http://www.flickr.com/photos/joshpuetz/4722222212/)

Der er en positiv sammenhæng mellem sovetimer og en god dag.
Foto venligst udlånt af Josh Puetz (http://www.flickr.com/photos/joshpuetz/4722222212/)

Jeg er et meget analytisk tænkende menneske. Jeg kan ikke lade være med at undre mig og reflektere. Derfor passede et naturvidenskabeligt studium mig også godt, da jeg gik på universitetet. Der handler det også meget om at måle og vurdere ting; prøve at finde system i tingene og drage konklusioner.

Når jeg selv har en dårlig dag eller et af mine børn har det, er det derfor naturligt for mig at begynde at overveje om der er en årsag til det.

Og det er forbavsende mange gange, at jeg kommer til den konklusion at det er dårlig søvn, der er skyld i en ødelagt dag. Det burde jo være logisk nok, men alligevel… – det har faktisk taget mig en del år at nå frem til den konklusion! (måske er jeg lidt sløv i opfattelsen!)

Men da først jeg havde set sammenhængen var den krystalklar. På dage hvor børnene eller jeg selv er kommet for sent i seng aftenen forinden er der høj sandsynlighed for alle mulige dårlige reaktioner som:

  • træthed, uoplagthed
  • manglende koncentration, ting man gerne vil gøre, lykkes ikke rigtigt
  • dårligt humør, kort lunte, og mangle på tålmodighed og overbærenhed
  • skænderier og slåskampe (OK, det er mest børnene, der slås..)
  • Og det værste er, at hele snurrer rundt i en selvforstærkende negativ spiral.

Et træt barn vil opleve en masse fiaskoer og vil få en følelse af modgang og af at det er svært at lykkes. Et barn, der er udhvilet, har derimod overskud til sig selv og til andre. Det barn vil udvikle sig godt og få det bedste ud af hver dag.

Og det er klart! Søvnen er givet os fra naturens hånd til at restituere os efter en dag med meningsfulde og krævede aktiviteter. Når vi sover genoplades alle fysiske og mentale superkræfter. Det er som at vi sættes til den stikkontakt, der giver os energien til at nå vores fulde potentiale.

Selvfølgelig er det ok nogle gange at slække lidt på søvnen, for at kunne gøre ting, man også gerne vil nå. Såsom at være sent oppe og hygge. Men det bør holdes til undtagelser. Og aldrig før en dag, hvor der er noget vigtigt på tapetet, som kræver at man er 100 % veloplagt.

Det er temmelig indlysende: Vil man hjælpe sine børn og give dem de bedste muligheder for at realisere sig selv, så skal man værne godt om deres nattesøvn.

Måske er alt dette helt indlysende for dig.
Eller har du kommentarer eller tilføjelser?

Jeg vil rigtig gerne høre fra dig.
Så rul ned til kommentarboksen og skriv!

Og så husk: En god dag starter altid aftenen før.

Dette indlæg blev udgivet i Børneopdragelse, De kære små og tagget , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til Hvordan du giver dit barn de bedste muligheder for at udvikle sig ved bare at værne om dets søvn.

  1. Kære Marcelino, jo, det er noget jeg altid har vidst ved Daniel (og også mig selv), at hvis vi ikke får sovet nok, er vi kun delvis fungerende næste dag. Daniel sover stadigvæk 12 timer! Og han går frivilligt i seng.
    Jeg er ikke ret gammeldags eller traditionel, men jeg er det på visse punkter i børneopdragelsen – , især når børnene er små: Det handler efter en sød bekendts ord om de tre r: renlighed, rutine, ro. Og som ved alle “dyder” må der gerne være en undtagelse, helt sikkert. Men prisen må ikke være for høj at betale. I dag var sådan en dag, hvor vi har leget coachpotato, fordi toget i går var så forsinket, at Daniel manglede fire timers søvn. Det var hverken sjov for ham eller os, men vi gjorde det bedste ud af det.

Lad mig høre din mening!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s