100 kys om dagen


100 kys om dagen

I et indlæg for nyligt skrev jeg om mådehold. Når man praktiserer mådehold, sikrer man, at man dækker alle ens vigtige behov. Man sørger for at få hverken for meget eller for lidt af alle de ting, man har brug for. Det kan nogle gange betyde, at man skal skrue ned for noget, som man får for meget af.

Men er der ting, man ikke kan få for meget af? Er der noget, du ikke kan give for meget af til dit barn?

Jeg kan i hvert fald komme på én ting: Kærlighed. Dit barn skal have masser af kærlighed. Det kan ikke få for meget kærlighed.

Da vores børn var små, lavede vi en regel derhjemme: Hvert barn skulle have 100 kys om dagen (mindst!). Det synes vi faktisk ikke var for meget. For det sikrede, at vi helt bevidst sørgede for at give vores børn et eller flere varme, nære øjeblikke i løbet af dagen.

Hvis vi kom til slutningen af dagen uden at vi have haft den nære kontakt med vores barn, så var der intet andet at gøre end at give de 100 kys på en omgang. Det blev ofte ret sjovt.

Og selvfølgelig kan man ikke holde tal på alle de kys, man har givet i løbet af dagen, så man giver gerne lidt flere. Og selvfølgelig kan børnene heller ikke lade være med selv at begynde at være så kærlige. Så de giver selv tilbage. Både til forældrene og til deres søskende.

Kærligheden er nødvendig. Med et nyfødt barn er det indlysende. Det har brug for forældrenes kærlighed. Og jeg mener mere end bare omsorg og pleje. Jeg mener, det oprigtige og levende kærlige udtryk, der kommer helt fra hjertet og rækker ud til barnets hjerte. Det er kærligheden, der lægger fundamentet til barnets selvværd og som vækker barnets egen evne til at elske andre.

Det kan lyde lidt abstrakt. Men det fantastiske er, at i forholdet mellem far og barn (eller mor og barn) bliver kærligheden noget meget konkret. Det bliver noget, man praktiserer i virkeligheden. Gennem omsorgsfuldhed, opmærksomhed, nærhed, kropsvarme, berøring, kærtegn, med blikke og med milde ord.

I de første dage, måneder og år, kan du simpelthen ikke give dit barn for meget kærlighed. Der findes ikke en øvre grænse for, hvor meget barnet kan tåle.

Efterhånden som børnene så vokser, ændres deres behov til vores kærlighed. En smule.
En teenagedreng vil måske ikke altid gide at stå og blive udsat for 100 kys fra sin mor. Men hans behov for hendes kærlighed er stadig ligeså stor.

Når mor eller far har opbygget en naturlig måde at vise kærlighed på, vil de have nemt ved at finde andre måder at vise kærligheden på. Om den så udtrykkes ved samvær, aktiv lytten, ved at gå en tur med barnet, spille et spil, eller bare ved at spørge interesseret til det, der fylder den unge persons tanker.

Jeg er overbevist om dette: Skulle vi skære alt andet væk og finde frem til én ting, der er vigtig i forholdet til vores børn, så er det kærligheden.

Kærligheden er vigtigere end alt andet. Det indeholder samtidig alt.

Alt andet bliver sekundært eller nærmest ligegyldigt. Hvis man har kærlighed, så har man alt. Hvis man har alt andet, men ikke kærlighed, så har man i virkeligheden ingenting.

Lad mig spørge dig om noget: Har du givet dit barn 100 kys i dag?

(du kan stadig nå det, selvom hun sover!)

Dette indlæg blev udgivet i Børneopdragelse, De kære små, Find lykken, Forældreskab, Kærlighed, Nærhed, Omsorgsfuldhed, Opmærksomhed, Værdier og tagget , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

4 svar til 100 kys om dagen

  1. Et superflot indlæg, Marcelino, og ja, jeg har kysset og krammet Daniel alt hvad jeg kunne. Jeg husker faktisk med glæde første gang han kyssede mig. Det var ca. 3 måneder efter vi fik ham. Jeg var træt og hvilede mig på sofaen. Han stod i den anden ende af stuen. Pludselig fik den lille mand fart på og hoppede på mig og så fik jeg bare lige en stor omgang kys. Det var en milepæl på vor fælles rejse, som jeg aldrig glemmer. Jeg er helt overbevidst om, at vi kan give meget til vores børn, men aldrig for megen kærlighed. Og, har du kysset dem i dag?🙂

  2. Klaus og Anna Munk-Nielsen siger:

    Fantastisk, Marcelino! Det er også min erfaring, at man ikke kan overøse nok kys og kram til børnene og jeg tror, at tilliden og fortroligheden fra de store børn vil være større, når vi åbenlyst tør vise vores kærlighed i det daglige som det mest naturlige i verden…Intet er bedre end når de kære små eller store pludselig ganske uventet kysser mig. Det oplevede jeg så sent som idag hos min fysioterapeut, hvor jeg var til behandling og havde de små med. Marcus lægger pludseligt sit hoved på mine hænder og aer og kysser løs uanfægtet at en “fremmed” er til stede. Skønt! Hav en god kyssedag og glem ikke ægtefællen! KH

Lad mig høre din mening!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s