Hvordan du får vanens magt til at arbejde for dig i stedet for i mod dig


DSC_0745

 

Forleden holdt jeg et succesrigt miniseminar i familien. Det handlede om hvordan man opnår den forandring, man ønsker og bruger vanens magt i processen.

Jeg holdt en lille pep-talk med et koncept, der er blevet et hit derhjemme. Det er i øvrigt et koncept, jeg varmt kan anbefale til alle familier og du kan læse mere om det her.

Men emnet var: Hvordan opnår vi egentlig den varige forandring, vi ønsker at se i vores personlige liv eller på vores job?

De fleste forsøg på forandring slår jo fejl. Vi kender det fra nytårsforsæt og vi kender det fra forsøg på forandring af organisationskulturer.

Det mærkelige er, at det jo tit er forandringer, som vi ønsker! Eller som vi ved er gavnlige for os. Vi prøver at lave om på noget, fordi vi erkender, at en forandring vil have en værdi for vores liv. Og alligevel slår det tit fejl. Hvordan kan det være?

Ifølge Tal Ben-Shahar, som selv citerer en bunke andre kilder i bogen Lykkeligere, er det fordi vi fejlagtigt fokuserer på selvdisciplin.

Selvdisciplin er en svær og utilregnelig størrelse. Og ikke alle har den i lige mål. Den gode nyhed er, at du netop ikke skal bruge selvdisciplinen, når du vil opnå forandring i dit liv.
(I øvrigt er der ikke noget galt med at have en sund og afbalanceret selvdisciplin. Det har naturligvis stadig en stor værdi). Men lige i denne sammenhæng skal vi glemme selvdisciplin et øjeblik. For vil du opnå forandring, så ligger nøglen til succes snarere i at engagere vanens stærke magt.

En vane kan jo netop det, som vi fejlagtigt prøver at indføre med selvdisciplinerende handlinger. En vane kan sørge for at vi udfører den samme handling – for eksempel – hver dag, på en bestemt måde. Og derved kan vi opnå de resultater, som vi har sat os for.

Lad mig give et par eksempler fra det virkelige liv:

 1. Da jeg skulle begynde at motionere for ca. 1 år siden var det utrolig svært at finde motivationen frem. Selvdisciplinen var en meget negativ måde at få mig i gang på, for det var ligesom bare en måde at tvinge mig selv til noget, jeg vidste, jeg havde en modstand til. Men da jeg gjorde det til en del af mit morgenritual, så blev det bare til en fast daglig vane. I dag motionerer jeg 20-30 minutter om dagen 5 dage om ugen og det er ikke noget, jeg skal tænke over.
 2. For at forebygge rygsmerter har fysioterapeuten på mit arbejde givet mig nogle ryg og maveøvelser til at styrke rygmuskulaturen. Det arbejder jeg nu på at programmere som en vane. Jeg ved, at jeg skal prøve at gøre det hver morgen og gøre det til en del af mit morgenritual. Ellers går det i vasken.

Det vil sige, at hvis vi ønsker at opnå forandring på et bestemt område af vores liv, så skal vi tænke på hvilke vaner vi kan indføre i vores liv, så at vi simpelthen får nogle nye handlingsmøstre.

Og så, forresten, er det vigtigt at vide: En ny handling, eller et nyt ritual, kan først blive til en vane, når vi har udført den 21 dage i træk. Og prøv ikke at indføre mere end to nye ritualer ad gangen. De skal have lov at blive til faste vaner før man kan koncentrere sig om nogle nye ting, man vil forandre.

Så opskriften er:

 1. Find ud af, hvad det er, du vil forandre, og hvilke ritualer, der skal indføres for at sikre de nye handlingsmønstre
 2. Gør de nye handlinger til et ritual – dvs. at du bevidst udfører dem dagligt, for eksempel på et bestemt tidspunkt på dagen, i en bestemt rækkefølge, og i bestemte omgivelser
 3. Fortsæt ritualet i mindst 21 dage i træk

Men lad mig spørge dig:

Hvilken forandring ønsker du at gennemføre i dit liv lige nu og hvilke ritualer kunne hjælpe dig til at sikre den forandring?

Lad mig høre fra dig i kommentarfeltet nederst på siden! Det er let nok at lægge kommentarer og det kræver ikke login!

Dette indlæg blev udgivet i Beslutsomhed, Lykke og livskvalitet, Målfasthed, Vedholdenhed og tagget , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

4 svar til Hvordan du får vanens magt til at arbejde for dig i stedet for i mod dig

 1. Tak for indlægget, Marcelino. Du har ret, at det tager tid med en ny vane. Når du nu spørger så direkte, så kunne jeg godt tænke mig, at rulle lidt oftere på rulleskjøter eller cykle. Men lige nu holder min dyne ret godt fast i mig. MEN så snart det bliver lysere klarer jeg mig med meget mindre søvn. Disse vaner ville gavne både min fysik, men også mit (gode) humør, for når jeg motionerer, bliver jeg for det meste lykkeligere.

  Men skal jeg være helt ærligt – lige nu fylder genoptræningen af min hørelse så meget, at næsten alt andet ligger i dvæle. Jeg har dog fundet et pift: Jeg kan cykle og lytte! Mon ikke jeg skal arbejde videre sådan? Så kan du jo spørge mig om 21 dage, om det er lykkedes.

 2. Pingback: Negative ritualer… Skulle det nu være sjovt? | Far til fem

 3. Pingback: Hvordan vil du bringe det bedste frem i dig selv i det nye år? | Far til fem

 4. Pingback: 16 Familievenlige nytårforsæt og hvordan du kan holde dem | Far til fem

Lad mig høre din mening!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s