Forslag til emner til et lille pep-talk i familien


Det er kun fantasien der sætter grænser for hvilke emner, der kan tages op i en hyggelig familie-peptalk.Foto venligst udlånt af Doug Wheller (http://www.flickr.com/photos/doug88888/8370220859/)

Det er kun fantasien der sætter grænser for hvilke emner, der kan tages op i en hyggelig familie-peptalk.
Foto venligst udlånt af Doug Wheller (http://www.flickr.com/photos/doug88888/8370220859/)

I forrige indlæg fortalte jeg om et super godt koncept for at overføre nyttig viden eller værdier til din familie under en form af korte oplæg. Det vigtigste, for at dette skal være en succes, er nok, at du har forberedt et godt emne, at alle familiens medlemmer er tilstede og afslappet og at det bliver afviklet på en hurtig måde, så børnene ikke når at kede sig.
I dette indlæg får du ideer til emner, der kunne bringes op.

Har du selv gode ideer til emner, så hører jeg gerne fra dig! Du kan bare rulle helt ned i bunden af denne side og skrive i kommentarfeltet. Det er nemt!

Mange emner kan gøres spændende, hvis far står og underholder til lidt te og småkager. Det kan for eksempel være:

 • Gennemgang af et kommende udflugtsmål (fx et museum, I skal besøge, eller en ferierejse eller en endagstur, I skal på).
 • Om te og hvordan den gavner din sundhed.
 • Hvad går genbrug og kildesortering ud på? 
 • Hvad er høflighed? Eller respekt (Find inspiration i The Family Virtues Guide)
 • Hvordan kan vi vise omsorg for de ældre i vores familie.
 • Om stilhed, hvorfor stilhed er vigtig i vores liv. Stilhed som grundlag for fordybelse (Tak til Linda for emneforslaget!).
 • Hvad sker der i puberteten (også sjovt for de små at vide noget om, så de bedre kan forstå, hvorfor storesøster pludselig ændrer personlighed).
 • Find inspiration til andre emner i en af de utallige inspirerende youtube-videoer, der er om emner om solsystemet, natur, eller om andre lande (man kan starte med at se videoen sammen). Prøv for eksempel at starte med et spørgsmål, der kan vække nysgerrigheden: Hvorfor bliver det forår? Eller udforsk nogle TED-talks og se, om der er emner, der kan inspirere.
 • Et emne, der har relevans for jeres liv sammen som familie, som fx den ugentlige rengøring eller bedre måder at holde hjemmet rent på.
 • Se tilbage på et emne, der har optaget jer før og drag nogle konklusioner frem. Fx. hvordan gik det egentlig med lillesøsters start i skole og ny SFO? Eller med konfirmationsfesten? Lad alle medlemmer af familien bidrage til evalueringen. Selvevaluering er noget, der gør, at vi bliver mere bevidste om alt, hvad vi foretager os.
 • Om gavmildhed – at give uden at være beregnende. Man kan høre børnene om de kender nogle gavmilde personer.
 • Om gæstfrihed, hvad gør vi som familie for at gøre vores hjem til et gæstfrit sted, et sted, hvor folk føler sig velkomne.

 • Om venlighed.

 • Et andet emne, du selv synes er interessant. Der skal nok findes en hjemmeside for det, ligemeget hvad det er. Sørg hente lidt viden om det forinden.

Du tænker måske, at nogle af disse emner er mere oplagte for børnene at lære om i skolen. Fint nok, det er jo bare forslag. Men selv de emner, som man kan forvente at der læres om i skolen, kan være spændende nok at få en snak om derhjemme. For der dukker garanteret nye vinkler op på det, når familiesnakken først går i gang.

Du skal nok starte med et emne, som du selv synes er vigtigt og som du selv er begejstret for. Det er svært at få andre til at blive begejstret, hvis ikke man selv er det. Og husk at gøre det kort!

I øvrigt: Hvis du synes, det er svært at få inspiration til et rigtig godt emne, så kan jeg anbefale dig at læse nogle gode bøger eller lytte til gode radioudsendelser eller podcasts. Jeg får tonsvis af gode ideer ud fra den inspiration jeg henter i bøger og i podcasts.

Og i øvrigt behøver det ikke altid at være far, der finder på emner. Hvis en af de andre i familien bliver inspireret til at fortælle noget kan det også være rigtig givende.

Men lad mig spørge dig:

Hvis du skulle samle familien for at holde et oplæg: Hvilke 3 emner ville være de første, du kunne tænke dig at kommunikere til din familie?

Rul ned til bunden af siden og læg en kommentar. Det er så nemt! Og jeg ville sætte enormt meget pris på at høre fra dig. Jeg læser alle kommentarer igennem og svarer også på de fleste.

Dette indlæg blev udgivet i Børneopdragelse, Forældreskab, Værdier og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

3 svar til Forslag til emner til et lille pep-talk i familien

 1. Mange gode forslag/emner🙂

 2. Maria siger:

  Den liste nupper jeg🙂

  Meget gode emner!

Lad mig høre din mening!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s