Sådan overfører du vigtig viden eller værdier med korte peptalks i familien


I dette indlæg får du en simpel opskrift for hvordan du holder korte oplæg til at overføre vigtig viden til din familie. Hvorfor er dette vigtigt?

Der findes meget viden som kan sætte gang i nye tanker og få familiens medlemmer til at vokse som mennesker. Viden om et emne er tit det, der skal til for at man bryder gamle vaner, overkommer personlige vanskelligheder eller får ny inspiration til sit liv. 

Derhjemme begyndte jeg for nogle måneder siden, som et forsøg, at samles med familien om nogle små korte peptalks (korte, opmuntrende taler). Og det er blevet et hit! Fordi formen fungerer! Det er et koncept, jeg varmt kan anbefale til alle familier og du kan læse mere om det her.

Ideen er:

  • Find et emne, du synes er relevant for alle at vide noget om (gerne med opbyggende indhold – noget, som vil have værdi for hvert medlem af familien) – du kan bare tænke på emner, som du selv synes har livsvigtig relevans
  • Find et tidspunkt, hvor alle kan være med (hos os passer det perfekt en lørdag eftermiddag efter rengøring og indkøb er overstået – det er vigtigt, at alle kan være med, og at de kan afsætte lidt tid af til at være fuldt tilstedeværende og være afslappet)
  • Sørg for hyggelige forhold (hos os er det i vores mikro-samtalekøkken, hvor vi sidder meget klemt, når alle 7 er der, men et tændt stearinlys, en kop kinesisk te og en god kaffe udvirker miraklet at vi alligevel føler os fantastisk godt tilpas)
  • Afklar dagsordenen og fortæl hvor kort tid, det vil tage (det er meget vigtigt, at alle ved, at det kun vil lægge beslag på fx. 15-20 minutter. Teenagerne især vil gerne på et tidspunkt gå tilbage til det, de var i gang med)
  • Gør det kort og kompakt (jeg holder et oplæg på 5-10 minutter med meget begrænset mulighed for spørgsmål undervejs. Derefter 5 minutter til spørgsmål og diskussion. Og så SLUT! Så kan man gå, hvis man vil. Og man kan også blive siddende, hvis man ønsker at fortsætte diskussionen)
  • Brug tavle eller andet visuelt hjælpemiddel. Viden meddeles mange gange mere effektivt og huskes bedre gennem tegninger og billeder (hos os er det en køkkentavle og fars tegnekundskaber, der bruges. Vi ved ikke altid hvilke associationer vores ord har i børns hoveder, men tegninger og diagrammer hjælper til at gøre budskabet klart. Også de små i familien vil have stor glæde af at der bliver forklaret med tegninger)

Jeg synes, det er vigtigt, at det ikke bliver moraliserende (det synes de færreste er sjovt, og så lukker de af for det budskab, du har på hjertet).

Og det er vigtigt at holde en respektfuld atmosfære, hvor alle kan lufte deres synspunkter uden at blive gjort nar ad (mine drenge kan være ret hurtige til at hakke ned på de mere forsigtige små søstre – og de plejer at vinde en opvask for det lige på stedet – nedvurdering er en af de få ting, der udløser en straf derhjemme🙂 ).

Derudover er det en god idé hvis

  • Du selv er helt bevidst om det budskab, du vil overføre (hvis du ikke selv er begejstret for emnet, er det svært at få andre til at blive begejstret)
  • Du lige forbereder dig lidt med et par stikord, så du kan sikre et rimeligt flow i talen. Konceptet virker netop godt, fordi det kan afvikles på kort tid og i en komprimeret form

Jeg har selv holdt oplæg om at finde lykken, om at bruge vanens magt til at indføre forandringer i ens liv (der kommer et indlæg i Far til fem om det). Og jeg planlægger et om at føre taknemlighedsjournal for at få et mere positivt livssyn.

I næste indlæg vil jeg give en masse forslag til emner, som du kan tage op i familien. Men lad mig allerede spørge her:

Hvis du nu skulle lege med at du samlede familien for at holde et oplæg: Hvilke 3 emner ville være de første, du kunne tænke dig at kommunikere til din familie?

Eller gør du allerede det, jeg har beskrevet her? Så lad mig vide, hvordan det fungerer hos jer!

Lad mig høre fra dig i kommentarfeltet nederst på siden! Det er let nok at lægge kommentarer og det kræver ikke login!

Dette indlæg blev udgivet i Børneopdragelse, De kære små, Forældreskab og tagget , , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

2 svar til Sådan overfører du vigtig viden eller værdier med korte peptalks i familien

  1. Pingback: Forslag til emner til et lille pep-talk i familien | Far til fem

  2. Pingback: Hvordan du får vanens magt til at arbejde for dig i stedet for i mod dig | Far til fem

Lad mig høre din mening!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s