Hvad er en dyd og hvorfor må du have mere af det i dit familieliv?


Dyderne er de grundlæggende menneskelige egenskaber, der hjælper os til at gøre det, der er rigtigt og godt. De findes inde i hver af os. De hører til vores menneskenatur og er ikke afhængige af køn, religion eller kultur.Foto venligst udlånt af Matthias Durstewitz (http://www.flickr.com/photos/dr_knox/93540551/)

Dyderne er de grundlæggende karakterstyrker, der hjælper et menneske til at gøre det, der er rigtigt og godt. De findes inde i hver af os. De hører til vores menneskenatur og er ikke afhængige af køn, religion eller kultur.
Foto venligst udlånt af Matthias Durstewitz (http://www.flickr.com/photos/dr_knox/93540551/)

Ordet dyd er fællesbetegnelsen for de mange, mange gode egenskaber, som gør mennesker til en helt særlig støbning. Vi kan tænke på det som en karakterstyrke.

Når vi for eksempel ser op til en stor statsmand, en forfatter, en sportshelt eller bare en eller anden i vores omgangskreds, der rager op som et fyrtårn, så er det, vi beundrer, i virkeligheden deres indre styrke. Bag den styrke står en dyd (eller tit flere) såsom beslutsomhed, ydmyghed, taknemlighed, opfindsomhed, begejstring, kreativitet, trofasthed, tjenestevillighed, arbejdsomhed, fredsommelighed eller tålmodighed.

Bogen The Family Virtues Guide behandler de første 52 dyder! Man kan meget passende tage 1 om ugen over et helt år, hvis man vil gå på opdagelse.

Dyderne er de grundlæggende menneskelige egenskaber, der hjælper os til at gøre det, der er rigtigt og godt. De findes inde i hver af os. De hører til vores medfødte menneskenatur.  og hverken afhængige af køn, religion eller kultur. Det bedste bevis på det er, at det er noget alle kulturer og religioner taler om uafhængigt af hinanden.

Dyder er altså egenskaber, der er fælles for hele menneskeheden. De går på tværs af kulturer og religioner. Tit er det især indenfor religioner og filosofier, at man beskæftiger sig med dyder. Men det betyder ikke, at religionerne eller isme’rne har patent på dem!

Dyderne er grundlæggende styrker i et menneske. Det er det, der gør et menneske til et menneske. Det, der gør mennesker, der lever efter dem, til moralske fyrtårne. Den engelske betegnelse virtues kommer fra det latinske virtus  som har mange betydninger i retning af indre styrke. Den, der er virtuos anses for at besidde styrker og egenskaber over det almindelige – næsten guddommelige indre styrker. Når dyderne kommer til udtryk efterlader de derfor også stærke indtryk i omgivelserne.

Cicero (romersk filosof, 1. årh f.K) er citeret for at have sagt: Det er menneskets opgave at blive menneske.

Men hvad skal det sige? Er vi da ikke mennesker fra fødslen? Måske opfører vi os ikke altid som de mennesker, vi gerne ville være. Eller som det, vi har potentialet til at være.

Det kan jo stadig skabe overskrifter, hvis en politiker opfører sig amoralsk eller en præst gør noget, man ikke forventer en præst bør gøre. Det betyder vel, at vi ikke er ligeglade med, hvordan vores ledere opfører sig. Der må med andre ord være noget, der er godt og dårligt, rigtig og forkert.

Og nogle gange opfører folk sig ligefrem umenneskeligt. Det er noget, vi tydeligt kender, når vi oplever det.

Så derfor er det vigtigt at opdage dyderne: Vi har brug for dem til at lære, hvad det egentlig er at være menneske. Vi har brug for dem for at finde det bedste frem i os selv og i vores børn. Vi har brug for dem, fordi de giver os en styrke og en selvsikkerhed, som vil få os til at rage op over menneskemængden og hæve os dertil, hvor vi ønsker at være.

Dyderne kalder os til at finde frem til vores potentiale. Så gør en dyd af dit liv!

Prøv at tænk på en person, du virkelig ser som en rollemodel. Kan du nævne en dyd, som den person ser ud til at vise?

Læg en kommentar herunder! Det ville glæde mig at høre fra dig og få en spændende dialog  i gang.

Dette indlæg blev udgivet i Karakterstyrke & dyd og tagget , , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

7 svar til Hvad er en dyd og hvorfor må du have mere af det i dit familieliv?

 1. Pingback: Her er nøglen til balance i dit liv | Far til fem

 2. Klaus og Anna Munk-Nielsen siger:

  Kære Marcelino. Rigtig interessant at”genopdage” dyder uden at det er forbundet med en klang af noget gammeldags og uvedkommende for det moderne menneske. Bogen Family Virtues Guide ser også rigtig spændende ud. Jeg tror du har ret i, at vi virkelig har brug for fyrtårne at se op til, nogle mennesker der gør indtryk ved deres indre styrker. Problemet idag er nok, at unge mennesker ikke møder tilstrækkelig rollemodeller eller idoler om man vil i deres omgangskreds men kun i medie verdenen. Mon ikke det vil være sundt hvis børn og unge oftere blev præsenteret for personer med særlig personlighed (dyder) og udstråling, som vi forældre sætter stor pris på og også ser op til. Jeg kan godt lide at tale med vores store drenge om forskellige mennesker vi har mødt , hvorfor de gør indtryk ved deres udstråling, væremåde, meninger m.m, sådan at der også i den virkelige verden er nogle vi synes nært forbundet med og måske gerne vil ligne. Jeg synes det er utrolig dejligt at få inspireration af mennesker, der har noget særligt at byde på, ellers kan vi nok hurtigt gå rundt i en”osteklokke” med vores egne store og små livsprojekter og blive lidt trætte af vores eget selskab….Nå, jeg kom vist lidt på afveje men tit er der jo meget der hænger sammen. Tak for dine inspirerende indlæg! KH

  • Tak for kommentaren og for dine tanker!
   Ja, jeg tror og håber på, at ordet “dyd” er så gammelt, og har været ude af brug så længe så vi nu kan tage det op igen og bruge det i dets oprindelige mening.
   Der er, som du siger, god brug for at begynde at skabe nogle gode rollemodeller i vores omgivelser.

 3. Pingback: Så let begynder du at tale med din familie om dyderne | Far til fem

 4. Pingback: Høflighed smitter! – en hverdagshistorie | Far til fem

 5. Pingback: Alt det, der gør et menneske beundringsværdigt | Far til fem

 6. Pingback: Faste i børnehøjde - Pastoral-Centret

Lad mig høre din mening!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s