Hvordan du fremelsker det gode i dit barn ved bare at begynde at bemærke gode handlinger


Der både godt og dårligt inde i ethvert menneskes hjerte. Den gode nyhed er, at det kan lade sig gøre at fremelske det gode. Læs her hvordan!Foto venligst udlånt af Keisha Cleaves (http://www.flickr.com/photos/klc_photography/3367716920/)

Der er både godt og dårligt inde i ethvert menneskes hjerte. Den gode nyhed er, at det kan lade sig gøre at fremelske det gode. Læs her hvordan!
Foto venligst udlånt af Keisha Cleaves (http://www.flickr.com/photos/klc_photography/3367716920/)

Der er både godt og dårligt inde i ethvert menneskes hjerte. Den gode nyhed er, at det kan lade sig gøre at fremelske det gode. Læs her hvordan!

Et af principperne i The Family Virtues Guide til hvordan man fremelsker dyderne i familien er, at man begynder at give næring til den gode opførsel. Man skal endelig ikke bruge energi på at skælde ud over dårlig opførsel (selvfølgelig kan det tit være nødvendigt at sætte børn på plads og sætte ord på, hvad der er galt). Men fokus skal være i at lægge mærke til det gode og påpege det, der er godt i børns opførsel.

Når vi for eksempel kan se at 5-årige Ida har været rigtig anspændt i legen med sin kusine, skal du og jeg som forælder lægge mærke til, at hun faktisk har været rigtig tålmodig, udvist selvbeherskelse og været god til at dele. Det kan vi roligt rose hende for, når familiefesten er ovre. Man får mere af det, man bemærker!

Så jo, det kan lade sig gøre at fremelske og nære de gode sider i et barn. Heldigvis er der også en hel del at arbejde med i os selv. Så i virkeligheden bliver dette også en proces, hvor vi selv, som voksne, skal i gang med at opdage eller genopdage, hvad god livsførsel egentlig handler om.

Den gamle indianer sagde det på denne måde. Prøv at læse historien langsomt og ord for ord uden at haste til slutningen:

Kampen mellem de to ulve

En gammel indianer fortalte sine børnebørn:
“I ethvert menneskes liv er der en frygtelig kamp. En kamp mellem to ulve.

Den ene: frygt, vrede, misundelse, grådighed, arrogance, selvmedlidenhed, nag og bedrag.
Den anden: Glæde, kærlighed, ydmyghed, tillid, gavmildhed, sandhed og medfølelse.”
Et af børnene spurgte: “Bedstefar, hvilken ulv vinder?”
Den gamle så ham i øjnene og svarede: “Den, du fodrer”

(ukendt forfatter)

Det er min helt klar erfaring, at vi kan forvente gode resultater, når vi fodrer og nærer det gode i os og i vores familiemedlemmer.

Der er helt klart gode og meget håndgribelige frugter at høste. Når vi fremelsker det gode, så påvirker det helt konkret vores liv. Vi sætter os i en positiv spiral, hvor flere gode ting vil ske i vores liv.

Men hvad mener du? Er det en gammel myte, denne her snak om at grænsen mellem godt og ondt findes i hvert menneskes hjerte?

Tror du virkelig, at det kan lade sig gøre at nære og fremelske de gode sider i os selv og i vores børn?

Har du en god oplevelse, du kan fortælle om?

Det ville glæde mig rigtig meget at få en kommentar fra dig!
Skriv herunder – din mening er vigtig!

Dette indlæg blev udgivet i Børneopdragelse, Forældreskab, Karakterstyrke & dyd, Selvbeherskelse, Tålmodighed, Ydmyghed og tagget , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

5 svar til Hvordan du fremelsker det gode i dit barn ved bare at begynde at bemærke gode handlinger

 1. Egentlig kunne overskriften lige så godt hedde: “Hvordan du fremelsker det gode i dig selv”🙂

  For jeg som ser det, er der mange voksne, der kunne trænge til at lære noget om god opførsel, før de er i stand til at lære deres børn det.

  Indianer-historien er rigtig god og giver noget at tænke over.

  • Hmm.. Ja, du har ret.
   Når vi begynder at arbejde med disse tanker, så står det skærende klart, hvor meget vi har brug for at arbejde med os selv.
   Men lad det ikke lamme os.
   For alene, at vi erkender det, er et tegn på at vi er kommet godt på vej. Så der er da grund til at feste!

 2. Jeg kan arbejde med mig selv, men jeg kan jo ikke gøre noget ved de voksne, der ikke ser, hvor meget deres dårlige/uhensigtsmæssige opførsel påvirker deres børn i negativ retning. Disse voksne har jo netop ikke erkendt, at der er noget i deres adfærd, der kunne trænge til at blive justeret – til gavn for dem selv og deres børn.

 3. Pingback: Så let begynder du at tale med din familie om dyderne | Far til fem

Lad mig høre din mening!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s