Værdipyramiden. Hvad er vigtigst i dit liv?


Kan du få øje på dine værdier i den måde, du fører dit liv på? Det kunne være, at det ville gavne dig at tegne en værdipyramide. Foto venligst udlånt af Kmakice (http://www.flickr.com/photos/kmakice/3559483721/)

Kan du få øje på dine værdier i den måde, du fører dit liv på? Det kunne være, at det ville gavne dig at tegne en værdipyramide.
Foto venligst udlånt af Kmakice (http://www.flickr.com/photos/kmakice/3559483721/)

For nogen tid siden stod min ældste søn for at vælge ungdomsuddannelse. Valget kan være svært, når man har så mange interesser, og når der (som i Danmark) er så mange åbne muligheder. I virkeligheden stod han bare overfor det spørgsmål, som alle andre mennesker står med hele tiden igennem deres liv: Hvordan finder jeg ud af at vælge det, der vil gøre mig tilfreds og lykkelig?

Her kan værdipyramiden komme til hjælp. Værdipyramiden er ikke et tryllemiddel der vil løse alle spørgsmål. Men det er en øvelse eller et værktøj, der skal hjælpe en med at tænke nogle vigtige ting igennem. Så kan man altid se, om den måde, man lever sit liv på, stemmer overens med det, man satte øverst på pyramiden.

Jeg var blevet præsenteret for værdipyramiden af min stress-psykolog et halvt år forinden. Tina Espander har selv udviklet denne enkle øvelse. Og i sin enkelhed syntes jeg , at den var så genial, at de andre i min familie også skulle kende til den. Derfor var det naturligt for mig at introducere den for Francisco, da han stod ved dette vejkryds i sit liv. Et vejkryds, hvor han skulle beslutte sig for en uddannelse, der meget vel kunne få betydning for den drejning hans liv ville tage.

Værdipyramiden handler om at tegne en lagdelt trekant, en omvendt pyramide. Og i de forskellige lag skriver man så de områder eller værdier i ens liv, som er vigtigst. Det vigtigste sættes over det næstvigtigste osv. Det vil sige at det vigtigste også får et længere lag eller mere plads end det, der kommer efter.

De emner man putter ind kan være områder som arbejde/karriere, fritid, familie, venner, sport, underholdning, hobbyer, sundhed, bolig… Eller hvad man nu kan finde på af hovedkategorier. Dette er kun eksempler! Overskrifterne vil variere fra person til person. Det vigtige er at værdipyramiden bliver din helt egen. Så der er ingen andre end dig selv, der kan sige, hvilke hovedemner, der skal stå på, og i hvilken rækkefølge.

Har du nogensinde sat dig ned for at skrive sådan en prioriteret liste over de vigtigste områder af dit liv? Sat dig for at tænke, hvad der er det vigtigste af alt for dig, og hvordan du gerne vil leve dit liv? Hvis du er ligesom mig, så har du nok bare det hele i hovedet, og du har altid tænkt, at der ikke var nogen grund til at sætte det på papir.

Jeg måtte helt ned at vende med stress før jeg så vigtigheden af at få orden på prioriteringerne i mit liv. I den process, hvor jeg vendte sejrrig tilbage til overfladen, brugte jeg blandt andet værdipyramiden. Den gjorde det meget konkret og meget synligt over for mig selv, hvad det er, jeg prioriterer højst i mit liv og i hvilken rækkefølge.

Her er et eksempel. Det er bare et tænkt eksempel, for min personlige værdipyramide holder jeg for mig selv, ligesom jeg synes, du skal holde din for dig selv. (Jeg kan bare røbe, at der står “Familie” allerøverst på min – og det har der altid gjort, selv inden jeg skrev det ned på papir.)

Sørens værdipyramide

Værdipyramiden er en enkel, men genial øvelse til at få styr på ens prioriteringer og værdier i livet. Udviklet af Psykolog Tina Espander (http://www.espanderpsykologi.dk/)

En interessant ting ved at sætte det op sådan her er, at det hurtigt bliver tydeligt, at hvis man vil prioritere fx. familie over bolig, så giver det sig selv, at man må træffe nogle valg i hverdagen, der nedprioriterer boligen til fordel for familien. Det bliver lige pludselig meget konkret, for eksempel hvis man står og overvejer at købe hus velvidende om at det ville betyde, at prisen vil være, at man er bundet til at arbejde x-antal timer væk fra familien.

Når du laver en værdipyramiden, kan det også virke som en test, der viser om du lever i overensstemmelse med dine dybeste ønsker og dine dybeste værdier.

Men hvad siger du?
Har du nogensinde sat dig ned for at skrive sådan en prioriteret liste over de vigtigste områder af dit liv?
Hvordan tror du, dit familieliv ville have gavn af, at du blev helt klar på dine værdier?

Giv mig en kommentar ved at rulle ned til kommentarboksen! Din mening er vigtig!

Se også indlægget Luksusparadokset.

Dette indlæg blev udgivet i Værdier og tagget , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

7 svar til Værdipyramiden. Hvad er vigtigst i dit liv?

  1. Klaus og Anna Munk-Nielsen siger:

    Kære Marcelino. Rigtig interessant at blive præsenteret for værdipyramiden og dermed bevidstgøre vores prioriteringer i livet. Det handler jo i høj grad om at vi ikke kan få alle vores drømme og ønsker opfyldt her i livet, og at alt vi vælger har en konsekvens både for os selv og familien dvs alle valg indeholder fravalg af noget andet. Når jeg har små børn er det vigtigt at vide at jeg i denne periode af livet er nødt til at give afkald på andre værdier såsom læsning, lange dybe samtaler med nære venner, kulturrejser osv. til fordel for at være 100% tilstede som “omsorgsperson” for min familie. Det giver jo også en særlig lykke at vide at man er der når børnene har brug for èn vel vidende at der jo også kommer en periode senere i livet hvor Klaus og jeg vil kunne glæde os over at have tiden til at dele koncertoplevelser sammen mm…. Hver ting til sin tid. Det er som om vi i vores kultur ligger under for presset om at vi “har ret til” at få alle behov dækket til enhver tid og at det er muligt at kombinere f.eks stor karriere med flere småbørn jvf interviews med flere politikere. Jeg tror bare ikke, det er muligt hvis man har ambitioner om at skabe en harmonisk og tryg sfære for sin familie. Det er faktiskt benhårdt arbejde at opdrage børn til kærlige og ansvarsfulde mennesker, det kræver tid, tilstedeværelse og parathed til at tage konflikterne, når de dukker op. Jeg læste for et stykke tid siden en virkelig god kronik om lige dette af Lone Nørgaard, som er uhyre skarp i sin analyse af , hvorfor der er så mange opløste familier og unge mennesker, der bliver “tabt på gulvet” mht til uddannelse mm. Det var nogle tanker, måske lidt rodede…Kærligst Anna

  2. Pingback: Et galleri af artikler i Far til fem | Far til fem

  3. Pingback: Negative ritualer… Skulle det nu være sjovt? | Far til fem

  4. Pingback: Hvordan vil du bringe det bedste frem i dig selv i det nye år? | Far til fem

Lad mig høre din mening!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s