Hvordan du kan vende et nej til et ja


Gør en afvisning lidt sjovere og lidt mere positiv ved at vende det hele på hovedet. Foto venligst udlånt af Ani-Bee (http://www.flickr.com/photos/missnita/954021279/)

Gør en afvisning lidt sjovere og lidt mere positiv ved at vende det hele på hovedet. Foto venligst udlånt af Ani-Bee (http://www.flickr.com/photos/missnita/954021279/)

 

Vi ved alle, at det er sjovere at få et ja end et nej. Men som forælder bliver du jo tit stillet overfor et utal af krav og ønsker fra dit barn, som du er nødt til at afvise. Men findes der en måde at afvise på, hvor det ikke bare bliver til en ubehagelig skyttegravskrig mellem barn og forælder? I nogle tilfælde, ja – det findes der. I nogle tilfælde kan du faktisk – med stor held – formulere en afvisning med en sætning, der begynder med “Ja,..”. Og det er lige præcis, hvad du vil lære i dette indlæg.


Det var min mor, som lærte mig tricket. Jeg ved ikke hvilken ekspert i børneopdragelse, der havde givet hende den idé. Men vedkommende var overbevist om, at det var muligt altid at sige Ja til børn. Selv en afvisning kunne formuleres med en sætning, der begynder med ja. Og konsekvenserne af dette?

Jo, for det første, så tvinger det mig som forælder at tage min datters eller min søns spørgsmål alvorligt. For jeg er nødt til at tænke mig ekstra godt om for at kunne formulere et svar.

For det andet, så vænner det mig til at vende noget negativt til en positiv ting (Hvordan får jeg egentlig dette nej til at lyde bare en smule positivt?). Og det er egentlig en glimrende øvelse for enhver hjerne, der ikke er træt af at prøve at se tingene i et nyt lys!

For det tredje giver det faktisk barnet en mere positiv oplevelse selvom det faktisk er en afvisning, hun får.

Det kan selvfølgelig føles rigtig “øv” for barnet at få et ja, der bagefter faktisk viser sig at være en afvisning. Og man skal endelig ikke bruge det på en måde, der gør nar ad barnet. Formålet med hele øvelsen er at tænke positivt og ubegrænset. Formålet er endelig ikke at demonstrere magt på en overlegen eller hånlig måde.

Men lad os nu prøve lidt i praksis:

 • Mor, må jeg godt gå ned til kiosken
 • Ja, på fredag
 • Mor, må jeg tænde computeren?
 • Ja, når du har læst i tyve minutter
 • Far, må jeg gå ned i gården?
 • Ja, når du har ryddet dit værelse op og børstet tænder.
 • Far, må jeg få 50 kroner?
 • Ja, når du bliver 15 år…

Jeg tror, mine børn synes, at jeg er rigtig irriterende, når jeg svarer dem på denne måde. I det hele taget er fædre jo irriterende. For de er sjældent eftergivende. Det er svært at få lov hos dem. Men det er tit med et varmt smil, at de siger “Åårh, far, hvor er du irriterende”. Jeg tror det lille ja, får os allesammen til at se det lidt sjove i en rimelig afvisning.

Så prøv at få det til at lyde positivt. Det er aldrig sjovt at få et nej.

Hvad tænker du? Har du erfaring med det lille trylle-ja, der i virkeligheden er et nej?
Er der mon nogle af dine nej’er, der kan blive vendt til et ja?

Eller mener du, at det er børneplageri at svare børn sådan her?

Dette indlæg blev udgivet i Børneopdragelse, De kære små, Forældreskab og tagget , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

6 svar til Hvordan du kan vende et nej til et ja

 1. Mette Gauguin siger:

  Jeg er stolt af at blive brugt som eksempel. Det er faktisk ikke nogen paedagog, der har laert mig det. Japanerne bruger det altid, overfor alle aldersklasser. Du hoerer meget sjaeldent en japaner sige NEJ.
  Jeg har brugt det selv, f.eks. – Mor maa jeg faa noget slik? -Ja paa loerdag, naar det er slikkedag!. – Ok, saa er det sat paa plads. Virker meget nemt, men er temmeligt svaert i praksis, isaer for vores vesterlands-kultur, hvor alt bare er Nej, Nej og atter Nej.

 2. Hej Marcelino. Det her vil jeg meget gerne afprøve.🙂 Jeg kan rigtig godt lide denne måde at håndtere “diskussioner” på, netop fordi det er en positiv tilgang. Og hvis man får sagt det med et smil, kan man nok undgå en del frustrationer på alle sider. Man spiser jo næsten det sure med noget sukker🙂

 3. Klaus og Anna Munk-Nielsen siger:

  Kære Marcelino.
  Har lige opdaget din blog- hvor herligt og inspirerende for os forældre, at du vil dele ud af dine gode tanker og erfaringer! Glæder os til at følge det hele! Kærligst Klaus og Anna

Lad mig høre din mening!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s