10 tips til at hjælpe dit barn med at yde sit bedste op til en præstation


Bring det bedste frem i dit barn og til en stor præstation.Foto venligst udlånt af Camera Eye Photography (http://www.flickr.com/photos/camera_is_a_mirror_with_memory/8444580709/sizes/z/in/photostream/)

Bring det bedste frem i dit barn op til en stor præstation.
Foto venligst udlånt af Camera Eye Photography (http://www.flickr.com/photos/camera_is_a_mirror_with_memory/8444580709/sizes/z/in/photostream/)

I dette indlæg vil jeg dele alt det, jeg har lært om, hvordan man bedst hjælper et barn til en succesfuld præstation. Og en præstation kan være hvad som helst: en fodboldkamp, en eksamen, en fremlæggelse i skole, en korkoncert, eller større eller mindre ting. (Du kan selv se, hvad du vil betragte som en præstation.) Men i stort som i småt er det godt for barnet at få en god oplevelse. Det vil nemlig fylde barnet med selvværd og mod på at prøve igen. Måske noget nyt og noget større.

Og skal der hjælp til? Ingen kommer sovende til en toppræstation. Så hvad enten du har et barn, der selv er utrolig god til at gøre sig klar eller dit barn skal have lidt eller megen hjælp, så er der nogle mekanismer, der vil hjælpe til at sikre det bedste udfald på en hvilken som helst præstation.

Dette er måske almen viden for nogen. Men andre, som mig, har måttet lære det den hårde vej: Ved at begå en masse fejl undervejs og ved at lære at gøre det lidt bedre næste gang. Og stol på mig, med fem børn og 18 års erfaring som far har jeg nok begået de fleste fejl, man overhovedet kan begå!

Men jeg har også gjort meget for at forstå, hvad det er for nogle ting, vi forældre kan gøre. For at bringe det bedste frem i vores børn op til en præstation.

Det er i virkeligheden spændende. For barnet øver måske op til noget bestemt gennem kortere eller længere tid. Ser frem til det med spænding. Barnet har, som alle andre, gode og mindre gode dage. Men hvad er det, der gør, at barnet er helt i fokus? Og hvad skal der til for at præstationen er i top præcis på dagen, når det virkelig gælder?

Jeg har fundet frem til følgende 10 vigtige punkter:

 1. Forberedelse. Det er selvfølgelig nummer 1. Man kommer ikke sovende til en god præstation. Når vi ser sportsfolk levere et brag af en kamp, så er vi selvfølgelig bevidste om at der ligger en kæmpe indsats forud for selve kampen. Børn må hjælpes til at forberede sig, så hun føler, at hun har lagt alt, hvad hun kan i sin forberedelsestid.
 2. Lær dem selv at genkende begreber som fokus og koncentration. Hjælp at se, at præstationer ikke altid er på samme niveau. Og tag en snak om hvad mulige grunde kunne være.
 3. Lær dem at få øje på, hvilke ritualer, der virker på dem. Hvordan bringer de dem selv i fokus? Det kan være en bestemt måde at klæde om på, lidt alenetid, lytte til musik, have ro på, eller det modsatte. Og hvad der virker på den ene, virker måske anderledes på den anden.
 4. Hjælp dem at være udhvilet. God søvn er et must. Altid og især op til en vigtig præstation. God søvn forebygger dårligt humør. En god dag starter altid aftenen før. Men sørg også for ro på selve dagen. Det hjælper til at finde fokus. Det kan være, at du finder det hjælpsomt at sige, at de må undvære spil og tv. Eller du kan skabe betingelser for en god læsestund eller et behageligt bad. Måske har du en helt fjerde måde at skabe ro på. Jeg kan godt finde på at sætte noget roligt klassisk musik inden mine døtre skal til ballet (gerne Chopins 2. klaverkoncert, eller noget Tchaikovsky).
 5. God kost. Det er essentielt. Visse typer mad kan gøre kroppen og hovedet tungt og gøre barnet uoplagt. Gode og nærende måltider og mellemmåltider, der følger kostrådene skal der til både før og efter præstationen.
 6. Kom til tiden. For enhver pris undgå at komme for sent. Så hellere en halv time for tidligt! Både til eventuelle sceneprøver og på selve dagen. Du bør planlægge din dag, så hverken du eller dit barn er stressede undervejs eller ved ankomsten. Stress er en af de ting, der kan fjerne dit barns fokus og gøre, at hun eller han har svært ved at levere sit ypperste. Så det er vigtigt at undgå stress i mange timer op til præstationen.
  Og hvis du er forsinket, så sænk stress-niveauet. Hvis I alligevel kommer for sent ud af døren, så prøv at maskere din stress, så godt som muligt, så dit barn ikke også bliver stresset. Nogle gange er det bedre, at komme lidt for sent til opvarmningen end at ankomme med kroppen fuld af stress. Og pas på! For stress smitter. Og børn opfatter nemt din stress gennem dit blik, kropsbevægelser og de stresshormoner, du udsender. Så du må selv lære at slå koldt vand i blodet.
 7. Lær dem at selvevaluere. Efter præstationen, stil spørgsmålene: Hvad gik godt, hvad gik mindre godt? Hvis fokus manglede hos dig eller hos en af dine kammerater, hvad kan det skyldes?
 8. Læg det i barnets hænder – så meget som muligt (og naturligvis afhængigt af alderen). Hvis barnet har hovedansvaret for at det lykkes, vil æren og glæden også tilfalde barnet. Det vil give en god fornemmelse af at have klaret en prøve og give barnet mod og selvsikkerhed til at gøre det igen. For succes avler succes.
 9. Vær ikke bange for fejl. Det er altid en anledning til at lære. Som verdensberømte basketballspiller Michael Jordan er kendt for at sige: Jeg fejlede tusindvis af gange – derfor fik jeg succes!
 10. Sidst, men ikke mindst: Giv dine børn din fulde opbakning, oprigtige interesse og masser og masser af ros og konstruktiv kritik.

Har jeg glemt et punkt? Jeg ville være glad, hvis du ville tilføje det!
Giv mig en kommentar herunder.

Dette indlæg blev udgivet i Børneopdragelse, De kære små, Dine børns talenter, Forældreskab og tagget , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

7 svar til 10 tips til at hjælpe dit barn med at yde sit bedste op til en præstation

 1. C.A siger:

  Jeg er enig med mange af dine betragtninger. Indenfor positiv psykologi arbejder man også med at fokusere på 3 positive ting dagligt, man kan glæde sig over og arbejde videre med.

 2. Mette Gauguin siger:

  I en tid med forjagede foraeldre, som knapt taenker paa andet end at komme hurtigt ud ad doeren paa arbejdet, shoppe ind, hente boern, lave aftensmad, putte i seng, er det befriende at hoere, at nogle foraeldre er oprigtigt engagerede i deres boerns trivsel og finder tid til kvalitetssamvaer med dem, og ikke mindst laerer deres boerns inderste at kende, hvilket er forudsaetningen for at kunne stoette dem.

  • Hmm. ja, du trykker på noget, som jeg netop har gået og tænkt over i de sidste dage “lærer deres børns inderste at kende”.
   For hvordan finder vi egentlig guldet frem i vores børn? For det er der! I hvert barn!
   Det tror jeg er emnet for en kommende indlæg.
   Tak for kommentaren!

 3. Michala siger:

  En ting man kunne tilføje er, at for at præstere noget stort, skal barnet selv tro på at det/de kan. Var til fodboldturneringen i går, hvor nogle fra min søns hold lagde ud med at sige, at de nok tabte det hele, hvilket de selvfølgelig så gjorde!!! Jeg prøvede at forklare dem på vej hjem, at man absolut ikke bliver bedre af at “give op på forhånd”. Først var de uenige, men til sidst sagde en af dem, at efter at der var en anden på holdet, der havde sagt at han var en dårlig målmand, kunne han ikke redde en enste bold…….så en tro på sig selv og lidt opbakning fra medspillere/forældre/trænere er vist også påkrævet i de fleste tilfælde. Vi bruger også lidt tid på at øve “visualisering” herhjemme. Hvis man har klaret opgaven/kampen i tankerne en gang, er det ikke så svært at klare det en gang til.

  • Hej Michala, fantastisk bemærkning. Tak for det!
   Ja det lyder vist som at det blev en selvopfyldende profeti, når de på forhånd bildte sig selv ind, at de ville tabe. Det er en meget spændende tanke om at praktisere visualisering. Det havde jeg ikke tænkt på før.

 4. Pingback: Et galleri af artikler i Far til fem | Far til fem

Lad mig høre din mening!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s