1 god grund til at du skal begynde at tale med dine børn om dyder


Foto venligst udlånt af Jason Paluck (http://www.flickr.com/photos/jasonpaluck/)

Gør en dyd af det!
Genopdagelsen af dyderne er det, der vil gøre din familie stærk og dit barn til en markant personlighed.
Foto venligst udlånt af Jason Paluck (http://www.flickr.com/photos/jasonpaluck/)

Dyder! Det er de grundlæggende menneskelige værdier eller egenskaber, som viser en persons indre styrke. De er vist gået lidt af mode… Så hvorfor overhovedet gøre et stort nummer ud af det, som jeg mener, du bør?

Genopdagelsen af dyderne er det, der vil gøre din familie stærk og dit barn til en markant personlighed.

Da jeg kom hjem til Danmark fra 2 års ophold i Afrikas underudviklede kontinent, var der noget, der slog mig som en knytnæve. Det var som om der manglede noget helt grundlæggende menneskeligt bag facaden af den utrolige velstand. Folk var fortravlede, uinteresserede i hinanden, selviske og overfladiske. Da jeg kort talte om det med en af flyttemændende fra speditørfirmaet, der pakkede vores container ud, bemærkede han: ”Ja, det er som om høflighed er gået af mode, ikke?”

Det ser ud som om, der er noget mellemmenneskeligt, der mangler. Og uden det, er vi helt galt på den.

Jeg ved ikke, hvad du har af teorier. Men jeg mener, at nøglen til at genfinde noget af den medmenneskelighed, som synes at være gået tabt, ligger i genopdagelsen af dyderne. Det lyder som et fremmedord, men det er det egentlig ikke. For det er noget, vi har været gode til før. Og det er noget, som i virkeligheden findes i ethvert menneske. Det skal bare have lov til at finde vej frem. Vokse op og blomstre.

Dyderne er alle de gode egenskaber, som vi finder i hinanden og os selv. De kan opdyrkes, hvis vi virkelig vil det. Vi kan fremelske dem i vores børn og i vores omgivelser, når vi starter med os selv.

Men det er mit indtryk, at mange ikke engang ved, hvad en dyd er. Ordet bliver vist ikke brugt særligt meget mere. Og når det bruges, er det vist med en klang af noget, der er “yt”. Det skal vi lave om på nu. Fra nu af er et “dydsmønster” lig med “en rollemodel”. Altså en, man ser op til.

Men her er nogle eksempler på dyder. Prøv at smage på hvert enkelt ord og mærk efter, om du egentlig ved, hvad det handler om:

 • Vedholdenhed
 • Mådehold (en af mine yndlings)
 • Ærlighed
 • Retfærd
 • Mod
 • Respektfuldhed
 • Ordentlighed
 • Kærlighed
 • Betænksomhed
 • Taknemlighed
 • Visdom
 • Trofasthed
 • Beslutsomhed
 • Ydmyghed
 • Kan du nævne andre?

Disse grundlæggende værdier skulle gerne formes i familien under vejledning af ansvarlige voksne. Den person, der lever bevidst om dyderne, bliver en stærk og selvsikker person. Alene det, kunne være en god grund til at begynde at tale om det derhjemme.

I min familie har vi nogle år gennemgået bogen “The family virtues guide“. Det har været utroligt givende for alle familiens medlemmer at begynde at tale om disse ting, lære dyderne at kende ved navn, lære at genkende dem i forskellige situationer og ikke mindst lære, hvordan vi kan vi kan blive bedre til at leve efter dem. 

Og til min store glæde opdagede jeg, da jeg lavede research til dette indlæg, at der er en gruppe mennesker, der har lavet en dansk pendant til The Virtues Project. Besøg deres side her.

Men fortæl mig engang: Er dyderne gået af mode? Har vi ikke længere brug for dem?

Eller kender du til andre ressourcer eller andre grupper af mennesker, der arbejder med at genopdage dyderne?

Skriv mig en kommentar!

Dette indlæg blev udgivet i Børneopdragelse, De kære små, Find lykken, Forældreskab, Karakterstyrke & dyd og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

3 svar til 1 god grund til at du skal begynde at tale med dine børn om dyder

 1. Mette Gauguin siger:

  Ydmyghed er efter min mening den allerstoerste og mest omfangsrige dyd.

 2. Pingback: Så let begynder du at tale med din familie om dyderne | Far til fem

Lad mig høre din mening!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s