Vedholdenhed – stædig gentagelse for at opnå et mål


Baggrundsbillede: Rafaels The Virtues. Venligst gjort tilgængelig af http://www.wikipaintings.org/en Vedholdenhed er en vigtig egenskab i vores liv, hvis vi ønsker at skabe en forandring i os selv og i vores omgivelser. For det kan hjælpe os til at nå vores mål.

Baggrundsbillede: Rafaels The Virtues. Venligst gjort tilgængelig af http://www.wikipaintings.org/en
Vedholdenhed er en vigtig egenskab i vores liv, hvis vi ønsker at skabe en forandring i os selv og i vores omgivelser. For det kan hjælpe os til at nå vores mål.

Forleden dag imponerer min datter mig med sin vedholdenhed. Min yngste datter har vedholdenhed som en af sine store styrker. Og det er noget, som altid vil hjælpe hende med at opnå de mål, hun sætter sig.

Vi er ude at gå en tur rundt om klosterfælleden i fælledparken. Det er et skønt eftermiddagsvejr på trods af vinterkulden. Catarina er en smule gnaven og jeg kan ikke helt huske hvorfor. Måske havde hun ikke fået sin vilje, da hun spurgte, om hun måtte spille på computer eller måske var der et eller andet, der ikke var lykkedes for hende.

Da vi kommer til udstrækningsområdet, der hvor der er sat rørformede metalredskaber op til forskellige fysiske øvelser, begynder vi at lege lidt og strække ud. Pludselig sætter hun sig den idé i hovedet, at hun vil lave armgang over en strækning på 4-5 meter. Det er på et stativ, hvor der er stænger på tværs i 2½ meters højde. Hun skal altså svinge sig frem, hængende, og gribe fat skiftevis fra arm til arm.

Hendes indre raseri er ikke til at overse, da hun de første gange kun kommer en halv meter frem. Hun må bede om hjælp til at blive taget ned. Nederlaget huer hende ikke! Beslutsomt sætter hun sig for at komme hele vejen over. Om det så skal koste sved og vabler.

Jeg ved ikke, hvad der går rundt i hovedet på hende, når hun kommer i det gear. Men jeg har set det før. Når hun er sådan, så har hun kun én ting i tankerne: målet. Alle de svære og smertefulde udfordringer undervejs er som luft for hende (det er faktisk ret imponerende at være tilskuer til!).

Jeg vil ikke udpensle detaljerne, men hoppe videre til slutningen. For selvfølgelig kom hun over på den anden side. Jeg troede faktisk ikke, at hun ville klare det (jeg prøvede endda at tale hende fra det undervejs). Men hun gjorde det og høstede stor ros for sin vedholdenhed.

Og mens vi gik hjemad og talte om det, gik to ting op for mig:

  1. at den sejr, hun havde vundet, var mest af alt symbolsk. Hun havde først og fremmest vundet en pris for sin udholdenhed. Hun havde lært, at det nytter at kæmpe for det, hun vil opnå.
  2. at den vedholdenheds dyd, hun havde udvist, i virkeligheden er nært forbundet med andre dyder som udholdenhed, beslutsomhed og målfasthed. Det er alt sammen egenskaber, der demonstrerer stor indre styrke.

Vedholdenhed er en vigtig egenskab i vores liv, hvis vi ønsker at skabe en forandring i os selv og i vores omgivelser. For det kan hjælpe os til at nå vores mål. Vedholdenhed er når man holder fast ved noget, som man har besluttet sig for. Vedholdenhed er en dyd. 

Så hvordan kan vi hjælpe vores børn til at være mere vedholdende?

Det første skridt er at begynde at genkende vedholdenhed, når vi ser det. Og anerkende det. Det betyder, at vi bemærker det, viser, at vi har lagt mærke til det. Alene det vil anspore barnet til at prøve mere ihærdigt. For børn vil gerne lægges mærke til.

Det næste skridt er at tænke lidt over, hvordan vi roser vores børn. I hvilke situationer roser vi dem og hvilke ord bruger vi? Hvis vi er vant til at rose dem udelukkende når de opnår noget, skal vi måske skifte fokus en smule. Det er rigtigt og det er godt at rose, men barnet vil have stor gavn af, at vi roser alt det arbejde, der er gået forud for en præstation.

For eksempel: “Det er flot, at du blev ved og ikke gav op. Det var det, der gjorde, at du klarede det!”

Og et resultat kan sådan set også være en delvis succes eller helt det modsatte. Hvis drengen har tabt en fodboldkamp, har han måske stadig gjort en indsats, der er værd at rose.

Hvis vi kan vise – gennem vores ros og gennem vores anerkendelse – at der bliver lagt mærke til den gode arbejdsindsats, så har vi lagt grunden til en kultur i vores familie, der fremmer dyder som vedholdenhed. Og så får vi mere af det.

Men hvad med dig? Hvilke konkrete udfordringer står du med lige omkring dine børns evne til vedholdenhed? 

Jeg ville blive utrolig glad for at få din kommentar om stort og småt. Rul ned til kommentarboksen og skriv løs!

Dette indlæg blev udgivet i Beslutsomhed, De kære små, Karakterstyrke & dyd, Målfasthed, Udholdenhed, Vedholdenhed og tagget , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

2 svar til Vedholdenhed – stædig gentagelse for at opnå et mål

  1. Mette Gauguin siger:

    Foerst af alt vil jeg sige, at det meget vigtigt at man erkender, at ens boern ikke er ens og derfor kan man ikke opdrage dem ens. Den ene kan sige:”men det fik jeg jo ikke lov til men min bror fik…” og det kan vaere meget rigtigt, men fordi alle mennesker (og ikke mindst boern) er forskellige, kraever det, at foraeldrene indser deres forskelligheder og stoetter dem hver isaer paa deres omraade, men ogsaa at de formaar at forklare de andre boern, hvorfor den ene fik noget, som den anden ikke fik, mens den anden fik noget andet!
    Dernaest: Selvfoelgelig er ros vigtig. Som voksne ved vi ogsaa hvor vigtigt det er at nogen vaerdsaetter vores praestation, og specielt at de siger det til os. Det er desvaerre alt for sjaeldent at vi i erhvervslivet faar ros, for der er det en stadig kamp om at komme foerst og bedst. Hvis vi har en god ballast fra vores barndom tror jeg, at vi kan vaere bedre forberedt til et voksenliv, hvor modgang ikke saarer os saa dybt, saa vi – trods manglende ros – kan klare os i de volsnes kaploeb.
    Et barn, der er blevet stimuleret med ros for sin indsats, bliver sikkert en voksen, som ikke tvivler paa egne beslutniger, idet de er blevet overbevist om, og har oprettet en karakter, der siger dem, at deres beslutninger er gode nok, som de er, fordi de – ved at tage deres beslutnig – naar til det maal, de har sat sig.

Lad mig høre din mening!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s