3 skridt, der gør det nemmere at sætte grænser for dine børn (3 af 3)


Foto venligst udlånt af Philippe Put (http://www.flickr.com/photos/34547181@N00/5653340435/)

Foto venligst udlånt af Philippe Put (http://www.flickr.com/photos/34547181@N00/5653340435/)
Når din søn eller din datter plager eller tester dine grænser, er der god grund til at stå fast. Det er nemlig ofte den bedste måde at give dit barn kærlighed. – Det, som du inderst inde ønsker at give. Og det, som dit barn i virkeligheden er ude efter.

Det er ikke altid nemt at stå fast og sætte grænser for ens børn. Det ved jeg, som far til fem børn! I de to forrige indlæg videregav jeg mine tips om det, jeg synes er de to første skridt, som har gjort det nemmere for mig. Men i dette indlæg vil jeg fortælle om det allervigtigste.

At sætte grænser for dine børn kan ende med at blive helt nemt. Det er min erfaring, at man kan blive ekspert i det! Men her er det sidste skridt, som næsten er det vigtigste: Læg mærke til at dit barns plagen i mange tilfælde er et ønske om at blive set. Og ikke egentligt et udtryk for, at det ønsker at få, hvad det beder om (som nogle gange kan være helt ligegyldige ting).

Det er ikke altid børn søger omsorg i form af kærtegn. Nogle gange er barnet slet ikke i humør til kropskontakt. Det kan være lige i dag, eller det kan være en lang fase i opvæksten. Men barnet vil stadig søge omsorg. Bare på en anden måde – ved at teste grænser!

Tit testes de grænser, som han eller hun udmærket kender. Det sker gennem skænderier eller mere eller mindre fysiske slagsmål. Det sker for at se om mor og far stadig er der. Hvis der ikke er modstand er det næsten, som om mor og far ikke er der.

Jeg indså på et tidspunkt, at når et barn provokerer eller laver ballade, så tester det i mange tilfælde for at se om der er modstand.

Det værste man kan gøre i den situation, er bare at give lov eller ignorere barnet. Det sender egentlig et signal om at barnet er usynligt. Er der noget værre end at være usynlig? Det barn, der føler sig overset vil enten få en lav selvfølelse eller presse mere og mere indtil det mærker modstand. Og da kan det være, at det kommer til konflikt, for på dette tidspunkt er mors og fars grænser overskredet betydeligt!

Når dit barns plagen er et ønske om at blive set, snarere end at få opfyldt det han/hun plager om, skal du altså holde fast og ikke give efter. Netop her er et nej på sin plads. Dine grænser gør at barnet mærker, hvor du står. Ingen grænser = ingen mor og far. Men er der grænser, så er der tryghed.

Så udtryk din kærlighed ved at stå fast og sætte grænser. Gør det på en kærlig og nærværende måde. Anerkend dit barn. Lyt til det. Virkelig. Se dit barn i øjnene. Se dit barn i øjnene og lad det forstå, at du er fuldt til stede og opmærksom på dit barn.

Det var skridt nummer tre er: forstå, at det også er en dyb kærlighedsgerning, når du sætter grænser for dit barn. Prøv at tænke på en situation, du fornyligt har haft med din søn eller din datter. Handlede det virkeligt om et ønske eller behov? Eller prøvede han eller hun bare at komme i kontakt med dig?

Disse tre skridt har gjort det nemmere for mig at sætte grænser og hvile i mig selv i min rolle som familiefar. Altså: 1) lære at skelne mellem ønske og behov 2) afklare mine værdier og min families værdier og 3) praktisere grænsesætning som en måde at udtrykke kærlighed på. Det er ikke noget, jeg er udlært i. Faktisk synes jeg, at jeg stadig skal øve mig. Og jeg lærer hele tiden en masse!

Men hvad med dig? Synes du, at du kan bruge disse tanker? Slås du tit med umulige unger? Og i så fald, tror du at disse tanker kan hjælpe dig at se tingene i et nyt perspektiv? Eller har du måske et punkt nummer 4 vi kan føje til listen?

Jeg ville være utrolig glad for at høre fra dig! Hold dig ikke tilbage, men rul ned til kommentarfeltet og skriv mig en besked.

Dette indlæg blev udgivet i Børneopdragelse, De kære små, Forældreskab, Kærlighed og tagget , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til 3 skridt, der gør det nemmere at sætte grænser for dine børn (3 af 3)

  1. Pingback: Hvorfor du simpelthen er nødt til at sætte grænser og holde fast – For dit barns bedste | Far til fem

Lad mig høre din mening!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s