3 skridt, der gør det nemmere at sætte grænser for dine børn (2 af 3)


Dreng i sandet

Foto venligst udlånt af Cia de Foto http://www.flickr.com/photos/ciadefoto/5146494215/

Når dit barn plager, eller tester dine grænser, er du tit nødt til at reagere lynhurtigt. Det var noget, jeg hurtigt fandt ud af, i de tidlige år af mit forældreskab. Som den voksne skal jeg bedømme om der er tale om et kortsigtet ønske eller et reelt behov. Og det er op til mig at udstikke rammerne.

Men hvordan kan jeg kende forskel på mit barns ønsker og dets behov? Hvad er godt for mit barn i det lange løb? Og hvordan finder jeg ud af det? Hvor trækkes stregen? Jeg vil jo ikke bare kopiere andres standarder for et familieliv. Og jeg ønsker hellere ikke at skabe urimelige eller utroværdige regler.

En af nøglerne til at kunne skelne klart her, fandt jeg ud af, er at blive helt klar med ens værdier. Når du bliver det, får du samtidigt foræret alle de argumenter, du behøver (både overfor dig selv og overfor dine omgivelser) til at forklare, hvorfor du trækker lige netop den grænse.

Prøv at overveje og afklare dine værdier indenfor områder som

 • sundhed,
 • kost,
 • velvære,
 • søvn,
 • fritid,
 • skole og uddannelse,
 • venskaber og
 • familie
 • (find selv på andre overskrifter)

Hvor vigtige er disse for dig? Hvordan vil du prioritere dem i forhold til hinanden? Hvilken konsekvens har det, når du sætter én af dem højere end de andre? Du vil skulle tale med din partner om disse, for her kan mor og far være meget forskellige.

Hvis du ved med dig selv, at du sætter en sund kost som en stor prioritet, så er det meget klarere, hvorfor du må sige nej til pizza eller til slik inden aftensmad. Når du har værdierne helt afklaret med dig selv, er det meget nemmere at skelne mellem ønske og behov. Det vil også hjælpe dig til ikke at sætte urimelige grænser og til at vide, hvornår du kan lave undtagelser til dine grænser.

Så skridt nummer to er: Afklar dine værdier. Så bliver det meget nemmere at vide, hvor du skal trække grænsen.

Er du helt klar på dine værdier? Og er de værdier omsat til praksis i dit familieliv? Sætter du rimelige eller urimelige grænser overfor dine børn?

Det ville glæde mig at høre fra dig! Giv mig din mening om stort og småt. Rul ned til kommentarboksen og skriv en besked!

Dette indlæg blev udgivet i Børneopdragelse, De kære små, Forældreskab, Værdier og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

3 svar til 3 skridt, der gør det nemmere at sætte grænser for dine børn (2 af 3)

 1. MIn afslapningslæsning er for tiden Lise Egholm: Fordi du SKAL! Hun er skoleleder på Rådmandsgades Skole på Nørrebro, blev i 2011 udnævnt Årets Leder og har fra sin synnsvinkel en del at sige om børneopdragelse.

 2. Pingback: Hvorfor du simpelthen er nødt til at sætte grænser og holde fast – For dit barns bedste | Far til fem

Lad mig høre din mening!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s