3 skridt, der gør det nemmere at sætte grænser for dine børn (1 af 3)


Woman with Child at Check Out Counter with Blue Shopping Cart. Foto venligst udlånt af  Polycart (http://www.flickr.com/photos/polycart/3946910825/)

Foto venligst udlånt af Polycart (http://www.flickr.com/photos/polycart/3946910825/)

Hører du til dem, der kan have svært ved at sætte grænser for dine børn? Du er bare en blandt mange! Giver det et stik i hjertet, når du ved, du må sige nej? Der har jeg også været! Men her får du indblik, der vil gøre det nemmere at trække grænsen.

Et af vores instinkter som forældre er, at vi vil strække os laaangt for at tilfredsstille vores børns behov. Mange gange betyder det, at vi må tilsidesætte vores personlige behov. Næsten til det gør ondt. Det er en vigtig egenskab at have som mor eller far, at man giver sig for sit barn. Det skal man. I mange situationer er det det helt rigtige at gøre.

Det betyder, at vi, som forældre, har nemt ved at tillade, at vores grænser bliver overskredet så længe det tjener det formål, at vores børns behov bliver tilfredsstillet.

Den franske forfatter Antoine de Saint-Exupéry (ophavsmand til Den lille prins) har i en bøn formuleret disse tankevækkende ord:

Giv mig ikke det, jeg ønsker, men giv mig det, jeg har brug for.

Der er forskel på et ønske og et behov. Tænk for eksempel på den arketypiske situation med køen i supermarkedet og barnet og slikket. Når barnet plager os, så sker der der noget med os som mor og far. Der bliver trykket på en særlig knap i vores instinkter. Den knap, der siger, at vi skal tilfredsstille vores barns behov.

Nogle af os er bedre end andre til at undertrykke det impuls. Men det er en kendsgerning, at der bliver trykket på knappen. Så det er helt naturligt, når vi føler en tilskyndelse til at ville tilfredsstille barnets behov. Det ønsker vi at gøre uden at tænke så meget over, om det er et behov, eller egentlig bare et ønske.

Men har mit barn virkelig behov for dette?, skal vi spørge os.

Så det første vigtige skridt til at kunne sætte grænser er dette: Bliv enormt god til lynhurtigt at skelne mellem ønske og behov.

Det kan hjælpe at tænke på dette: Et af kendetegnene på et behov er, at det tilfredsstiller et langsigtede mål. Der er altså et dybere formål eller en dybere mening i spil. Derimod er ønsker ofte forbundet med noget meget kortsigtet.

Har du et eksempel på en situation, hvor det kan være svært at skelne om dit barns ønske nu også et et behov?

Det ville glæde mig at høre fra dig! Giv mig din mening om stort og småt. Rul ned til kommentarboksen og skriv en besked.

Dette indlæg blev udgivet i Børneopdragelse, De kære små, Forældreskab og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til 3 skridt, der gør det nemmere at sætte grænser for dine børn (1 af 3)

  1. Pingback: Hvorfor du simpelthen er nødt til at sætte grænser og holde fast – For dit barns bedste | Far til fem

Lad mig høre din mening!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s