Når det perfekte ikke er godt for dig


DSC_0757

Jeg kommer ud i køkkenet. Det er morgen. Og vandhanen står og drypper.

Men i stedet for at lade mig irritere, sker der noget nyt. Tankerne glider hen imod den bog, jeg sad og bladrede i aftenen før. Da jeg fik anbefalet Jagten på det perfekte liv troede jeg – ud fra titlen – at den var et forsøg på at give opskriften på succes. I stedet har bogens forfatter vendt det hele på hovedet. Jeg kommer til at føle mig som om jeg er udsat for det eksperiment i 60’erne, hvor en mand får en slags brille fastspændt på hovedet i 30 dage. Hele hans synsfelt bliver vendt på hovedet, men der går ikke lang tid før hjernen har lært at vende det igen så han ser normalt.

Gennem forfatterens brille bliver ideen om det perfekte liv vendt på hovedet. Snarere end at søge en opskrift på succes, er præmissen helt fra starten en anden: Denne halsløse jagt på det forkromede liv, er det, der skader os. Selve ideen om at alt skal være perfekt inden det er godt nok, er den gift, der forbitrer vores liv og forhindrer os i at være lykkelige.

Jeg behøver ikke andet end at kigge på mine hænder, mens jeg skriver det her, for at se, at jeg er fuld af imperfektioner. Min ryg gør ondt, mine tænder er lidt skæve, brillerne er ridset, entreen roder, gulvet er slidt. Men midt i alt dette er mit liv. Og der er en ufattelig dyb skønhed i det. Hvis jeg bare kan gribe det!

Så vandhanen drypper, men hvad så? Det vil den sikkert gøre det næste halve år indtil jeg finder tid til at skifte pakningen. Og det vil kun holde nogle måneder, for jeg ved, at det er blandingsbatteriet, den er gal med. Det er ikke det perfekte mærke. Men jeg er lykkelig med det.

Stræben efter det perfekte kan nogle gange skade os. Måske fordi det er en urealistisk stræben, efter noget, der kun kan eksistere i vores hoved. Måske fordi den stræben forhindrer os i at nyde alt det gode, som vi faktisk har.

Hvis du er som mig, så kender du alt for godt, hvordan det er at ville stræbe efter det perfekte. Jeg har tidligere sloges meget med min tendens til perfektionisme. Jeg havde svært ved at se, at det kunne være forkert at stræbe himmelhøjt. Mit udgangspunkt var jo, at jeg ikke ville nøjes med noget middelmådigt. Alt, hvad jeg rørte ved, ville jeg gøre bare en tand bedre.

Men hvis det begynder at skade mine omgivelser, så er det forkert. Hvis det bliver omsat til at jeg også kræver det urimelige af min familie, så er jeg på galt spor. Hvis jeg aldrig kan blive tilfreds med det, jeg opnår, så er der noget rivende galt. For så står det perfekte pludselig i vejen for det gode liv. Mi liv er ikke perfekt, og sådan skal det være.

Men hvad med dig? Er der områder i dit liv, hvor du kunne have brug for at lade vandhanen dryppe?

Har du eksempler på, at forestillingen om det perfekte liv står i vejen for et godt liv?

Eller har du måske ideer til, hvordan vi slipper af med trangen til perfektionisme?

Det ville glæde mig at høre fra dig! Giv mig din mening om stort og småt. Rul ned til kommentarboksen og skriv en besked.

Dette indlæg blev udgivet i Find lykken og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

4 svar til Når det perfekte ikke er godt for dig

  1. Mette Gauguin siger:

    Man siger paa portugisisk, at det perfekte er det godes fjende.
    Selvfoelgelig boer man straebe efter at goere alt, hvad man goer, saa godt som muligt, men tilfredsheden over at opnaa noget godt bliver oedelagt, hvis man ikke kan glaede sig over det gode, men kun kan aergre sig over, at det ikke er perfekt. Ioevrigt er perfekt saa “flydende”, for noget kan vaere perfekt for den ene, men aldeles uperfekt for den anden. Jeg tror at balancen maa ligge i at man kan glaedes over de gode ting man selv og andre opnaar i deres liv, uden selv at saette en mening paa, om det nu er det perfekte (ud fra ens egen opfattelse) der er opnaaet. Det perfekte er en slags endestation for vores straeben, men efter min mening ender man aldrig med at straebe efter at goere det rigtige. Og det rigtige er godt nok.

  2. Maria Livbjerg siger:

    Tak for et dejligt læs! Sjovt at jeg faldt over din blog i dag. Har nemlig lige læst denne her blog i morges, som jo har et budskab lidt i samme boldgade: http://www.dailygood.org/more.php?n=5366

Lad mig høre din mening!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s