Hvordan du kommunikerer ”varme emner” til den søn eller den datter, der bare ikke vil lytte.


Sumatraanse Tijger af Dick Mudde, fundet på Commons.Wikimedia.org

Når kattedyret lister rundt i hjemmet, lytter det opmærksomt. Ord, der er bliver taget ind, og som bliver gennemtænkt og overvejet, får lov til at synke dybt ind i hjertet af dit barns væsen.

Har du nogensinde oplevet, at en snak mellem to andre personer, som du måske bare opfanger brudstykker af, fanger din opmærksomhed og inspirerer dig? Præcis dette forhold kan du – og bør du – gøre brug af, når der er vigtige ting, du har at sige til det barn, der bare ikke vil lytte. Læs her hvordan.

Du har måske, ligesom jeg, oplevet at have et barn, der ikke er til at få i tale. Der er emner, du gerne vil tale med dit barn om, men barnet er bare ikke modtageligt. Lige meget, hvor meget du ”smører” ham eller hvor forsigtigt du pakker budskabet ind, så preller det af som vand på en gås. Du kan forsøge at ”gøde jorden”, forberede gode samtalesituationer, men det mislykkes, for din datter eller din søn kan lugte det på lang afstand. Det er dømt til at mislykkes, for lige så snart du kommer ind på sagens kerne, så lukker barnet fuldstændigt ned.

Når skodderne er lukket, trænger der intet lys ind. Uanset hvor gode intentioner, du har haft med at vejlede dit barn, så er der nu helt lukket. Budskabet vil ikke finde vej ind!
Men der er heldigvis råd! For selvom et barn er lukket, så ændrer det ikke noget ved en meget grundlæggende præmis ved barnets natur. Hun er nysgerrig! Død nysgerrig! Nogle gange (måske piger især) sygeligt optaget af at følge med i det mindste, der sker omkring hende. Og netop dette kan du gøre brug af.

Når din søn eller datter lusker omkring i stuen eller i køkkenet som om der er ”ikke noget” – netop dér har du dets fulde opmærksomhed! Da er de som et kattedyr, på vagt efter det mindste signal. Her er skodderne ikke lukket, tværtimod. Alt bliver taget ind og gennemanalyseret. Ord bliver vejet og målt. Synspunkter bliver tænkt igennem, for om der nu var noget, som kunne være relevant for hende.

Kattedyret vil glide diskret og ubemærket forbi. Og når en forælder og en søskende står og fører en samtale i køkkenet, vil hun spile ørerne ud og tage al information ind. Også drengebørn vil liste diskret rundt og lytte uden at vise nogen reaktion på det, der bliver sagt.

Nu, hvor du kender til dyrets natur, kan du bruge det bevidst til at kommunikere nogle af de store og svære emner, som dit barn ellers ville lukke helt af for. På denne måde er det lykkedes mig at komme igennem med ret store beskeder, som jeg ved, at mine drenge og mine piger ikke ville have lyttet til, hvis jeg tog og samtalede med dem direkte.

Det er også sjovt og udfordrende. Du ved jo ikke præcis, hvilke dele af dit budskab, der går igennem, for du oplever jo ingen respons lige på stedet. Men min erfaring er, at responsen kommer. Den kommer med forsinket effekt, men til gengæld meget sikrere. For ord, der er blevet taget ind på den måde, og som er blevet gennemtænkt og overvejet, får lov til at synke dybt ind i hjertet af dit barns væsen. Og dér ligger den gode jord, hvor gode tanker og ord kan få lov til at spire og sætte rod.

Men hvad siger du?
Kan du bruge disse tanker i dit liv?
Har du dine egne tips til, hvordan man kommer igennem med budskaber til den, der ikke vil lytte?

Det ville glæde mig at høre fra dig. Rul ned til bunden af siden til kommentarboksen og skriv!

Dette indlæg blev udgivet i Børneopdragelse, De kære små og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

3 svar til Hvordan du kommunikerer ”varme emner” til den søn eller den datter, der bare ikke vil lytte.

  1. Eva Maria Nielsen siger:

    Flot skrevet, Marcelino, og man kan mærke din varme og dit engagement og din erfaring med børn og unge. Daniel har også rigtig store ører, når man mindst venter det!

  2. Pingback: Et galleri af artikler i Far til fem | Far til fem

Lad mig høre din mening!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s